Ugrás a tartalomra

Jubiláló iskolák

2015. szeptember 23. szerda
ÁLLÁSPONT - Karsay Ferenc polgármester
Jubiláló iskolák

Két neves iskolánknak van idén jeles évfordulója: a Gádor iskola 55 éves, míg a Baross Gábor iskola 90 éves 2015-ben. Alapításuk teljesen más korban történt, mégis sok minden összeköti őket. 

A Gádor iskola alapításakor, 1960-ban egy tanteremre 53 gyerek jutott. Már 1990-ben megkezdték a számítástechnika oktatását, az akkor közismert Commodore gépekkel. Miután Budafok-Tétény és Bonn kerülete testvérvárosi kapcsolatra léptek, az iskola is diákcsere-kapcsolatról kötött megállapodást a bonni Emilie-Heyermann-Realschuléval.
1999-től az iskolában a gyerekek is hozzáférhetnek az internethez. A 4. osztályokban is elkezdődött a számítástechnika oktatása. 2001-ben a Gádor Általános Iskola a bonni partneriskolával együtt csatlakozott a „Környezetvédő Iskola Európában” mozgalomhoz. 2002-ben megkapta a Környezetvédő Iskola kitüntetést.

A Baross iskola története a Baross Gábor-telepi Polgári Kör 1909-es megalakulásával kezdődik. Kezdeményezésükre az első iskola a XVI. és a XIII. utca sarkán lévő bérelt épületben, egyetlen tanteremben kezdi meg az oktatást, egészen 1919-ig. A IV. utca 12. szám alatt létesült a második iskola, ahová 1925-ig jártak a gyermekek. Ezután a volt Apponyi út 66. (ma Dózsa György út 84–94.) alatti, az iskola céljára adományként biztosított területen épült, többször kibővített és átalakított épületben folytatódott a mai napig az oktatás.

2000-ben az iskola 75. évfordulóján felvette Baross Gábor nevét. 2000-ben alakították ki a 16 fős korszerű nyelvi labort, 2001-től pedig az informatikatermet. 2014-ben az önkormányzat felújította a játszóudvart és a kosárlabdapálya is új gumiburkolatot kapott. 2015-ben a sportpályát lefedték, lehetővé téve azt, hogy rossz időben is lehessen tartani kinti testnevelésórákat.

A Baross Gábor-telep iskolája valódi közösségi központja a településrésznek, a mellette épült templommal együtt. Az akkor még önálló Nagytétényben épült telep alapítóinak a szelleme a mai napig meghatározó. A Gádor iskola már a fejlődő fővárosi kerülettel együtt jött létre és növekedett. Ami közös bennük, hogy a korszerű ismeretek átadását összekötik a hagyományok ápolásával, és a szülők, a tágabb környezet bevonásával teljesítik pedagógiai hivatásukat. Büszkén mondhatom, hogy az önkormányzat mindkét iskolában nagymértékben hozzájárult az oktatás feltételeinek folyamatos javításához.

Kerületünkben a bölcsődétől a felsőoktatásig sikerült kialakítani, illetve idevonzani a színvonalas kínálatot, amelynek ez a két iskola is része. Természetesen arról is gondoskodnunk kell, hogy ezt a kínálatot azok is igénybe tudják venni, akik szerényebb körülmények közül indulnak a tudás meghódításáért.  Az önkormányzat minden évben ösztöndíjat ír ki a Bursa Hungarica program keretében. Idén is négy fiatal számára tettük lehetővé, hogy felsőoktatási tanulmányaikat kiszámítható anyagi viszonyok között végezzék. 

(VH)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/09/28/90-eves-a-baross-iskola-baross-gabor-napok/