Ugrás a tartalomra

Jubileum a Bartók iskolában

2017. április 07. péntek
Fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a Bartók iskola
Jubileum a Bartók iskolában

A Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történetét foglalja össze az az iskolatörténeti kiállítás, amelyet az intézmény fennállásának negyvenedik évfordulójának alkalmából nyitottak meg.

A Bartók iskola első tanéve borzasztó tragédiával kezdődött 1976-ban. Az évnyitó előtt az intézmény egyik szárnya felrobbant, hárman életüket vesztették. Az 1976–77-es tanévben a tanítást emiatt több kerületi intézmény összefogásának eredményeként tudták csak megtartani. Az iskola negyvenéves jubileumára rendezett kiállításon természetesen erről a szomorú eseményről is vannak képek, de a későbbi évekről csupa vidámság és jókedv látható a tablókon. Az intézmény első emeletén berendezett tárlatot a szervezők a 2007-ben készített tablók kibővítésével és újak készítésével egészítették ki.

A rengeteg fénykép mellett tárgyi emlékek is megtekinthetők a 70-es és 80-as évekből, például a balatonakali táborozásokból megmaradt régi kendők és a zászlók. Az iskola életében három jelentős kiállítás is volt, ezeket a tíz éve elhunyt Gulyás Judit pedagógus állította össze. Az általa oly nagy gonddal kezelt archívum a mai napig nagy kincs az iskolában. A régi diákok a tablók előtt állva visszaidézhették a téli korcsolyapályán átélt emlékeket, a farsangi bálokat, az ünnepélyeket, az iskolai rendezvényeket, a sportversenyeket, az olaszországi és angliai utakat, sítáborokat és vízi túrákat.

A tablók mellett albumokat is lapozgathattak a látogatók, ezekben az oklevelektől kezdve a fényképeken át a tábori programtervekig sok érdekesség fellelhető. A néhány hónapig folyó gyűjtőmunkának köszönhetően mára több száz videofelvétel és több tízezer fénykép tekinthető meg az iskolában. A negyvenedik évfordulóra digitális archívum és internetes emlékoldal is készült, ezt a látogatók adathordozón haza is vihetik emlékbe. A kiállítás április 12-ig, hétköznap délutánonként 15–18 óráig tekinthető meg. Sokakban felmerült az osztálytalálkozó szervezésének ötlete, amelyet az iskolában szeretnének megtartani. Ezzel kapcsolatos kérdéseiket, kéréseiket a bartokisk@hawk.hu email címre várja az iskola vezetősége.

(Viszkocsil Dóra)