Ugrás a tartalomra

Karácsonyi tűzmegelőzés

2022. november 30. szerda
Kezdetét vette az adventi időszak, meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, fényfüzérekkel, mécsesekkel varázsoltuk meghittebbé otthonunkat. Az adventi időszakban megkétszereződik a lakásban keletkező tűzesetek száma.
Karácsonyi tűzmegelőzés

Mire figyeljünk az adventi időszakban:

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyeljen arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, így tehát a gyertya alá mindig tegyen nem éghető alátétet, a koszorút ne a terítőre, hanem egy tűzálló tálcára helyezze, és soha ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat. A koszorút ne helyezze el az ablakban a függöny(ök), továbbá egyéb éghető anyagok közelében. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartson a közelben megfelelő eszközt!

Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljon fényfüzéreket. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat veszi elő, használat előtt mindig ellenőrizze sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használja tovább. Éjszakára, vagy ha elmegy otthonról, mindig húzza ki a fényfüzért a konnektorból.

A karácsonyfára soha ne tegyen gyertyát vagy csillagszórót, mert a fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

Karácsonykor a tűzhelyen és a sütőben párhuzamosan készülnek a finomságok. Sok tűz a konyhában keletkezik, mert megfeledkezünk az ételekről. Hogy biztosan ne felejtsük el a készülő ételt, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.

Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből, és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt, és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.

Annak érdekében, hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelőt.