Ugrás a tartalomra

Képzőművészeti és helytörténeti galéria

2018. október 26. péntek
Kétszázmillió forint támogatást nyert el Budafok-Tétény önkormányzata a fővárostól egy új kulturális központra a Kossuth Lajos utcában
Képzőművészeti és helytörténeti galéria

Új kulturális és helytörténeti központ jön létre Budafokon. A főváros támogatásával olyan képzőművészeti és helytörténeti galériát hoznak létre az egykori községháza épületében, ahol kávézó és kisebb rendezvényekre, filmvetítésekre alkalmas hely is lesz, miközben felújítják a belső udvart.

Kétszázmillió forint támogatást nyert az önkormányzat a Budafoki Művészeti és Helytörténeti Galéria létrehozására a fővárostól a TÉR_KÖZ pályázaton. Budafok-Tétény önkormányzata a „Budafok belváros megújul” program részeként a Kossuth Lajos utca 24. szám alatti volt községháza átalakítását és felújítását tervezi. Az épület új funkciója sokak örömére képzőművészeti galéria és helytörténeti kiállítótér lesz. A főbejárat mellett kialakítanak egy művészkávézót, amely az utcáról is megközelíthető. Az épület csendes belső udvarában lesz a kávézó terasza, ahol kisebb rendezvényeket, filmvetítéseket is lehet tartani.

A kerület pályázatának célja az egykori községháza átalakításával és felújításával egy olyan fedett találkozási hely létrehozása, amely teret adhat kulturális és szabadidős funkcióknak, továbbá új arculatával és építészeti karakterével méltó épületévé válhat Budafok városközpontjának. A beruházás megvalósításával akadálymentessé teszik és felújítják a teljes épülettömböt, átépítik az új bejárathoz kapcsolódó közterületet, és egy szép belső udvart alakítanak ki az épülethez. A fejlesztés tervezett összköltsége 331 299 000 forint, ebből 200 milliót a főváros fizet az önkormányzat sikeres pályázatának eredményeként.

A közösségi tervezés alkalmazásával az önkormányzat pályázatot írt ki az új kulturális központ elnevezésére is. A pályázatra számos ötletes elnevezés érkezett, a nyertest hamarosan kihirdetik. A pályázat feltétele az volt, hogy a javasolt név utaljon a kerületre, a városközponti helyszínre, a funkcióra, legyen fiatalos. Kritérium volt az is, hogy a név rövid és frappáns legyen, ugyanakkor a pályázó tegyen javaslatot hosszú változatra is. Egy borítékban maximum öt javasolt név is szerepelhetett. A beérkezett javaslatok közül előzsűri választotta ki a legjobb ötöt, amelyekre a Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál idején szavazhatott a közönség. A szavazáson legjobb eredményt elérő nevet fogja viselni a megújuló épület, a beküldő kreativitását pedig nettó 170 ezer forinttal díjazzák. (VH)