Ugrás a tartalomra

Kerékpárral a nagyvilágban

2021. január 21. csütörtök
Negyedik könyvét adja ki Puskás Zoltán világutazó pedagógus
Kerékpárral a nagyvilágban

Csak kisebb hazai és európai túrákat tett meg Puskás Zoltán tavaly, mert a járványhelyzet alakulása folyamatos újratervezésre kényszerítette. Augusztusban kelhetett végre kissé hosszabb útra, így repülőgépre, majd kerékpárra ült, és útitársaival feltérképezte Krétát, Szardíniát és Korzikát.

A világutazó túrakerékpáros, aki huszonkét év alatt négy földrész negyvenkilenc országában biciklizett már, és a negyvenkét túra alkalmával 180 ezer kilométernél többet tett meg kerékpárjával, 2019-ben a világ egyik legmagasabbra vezető országútján kerekezett végig. A Szombathelyen született, Budafokon tanító informatika-technika szakos pedagógus a Pamir Highway - kerékpártúra 4000 méter felett címet viselő, novemberben megjelent könyvében a 2350 kilométer hosszú ázsiai túra hihetetlen élményeiről számol be. 

Az Egy bringás naplója, a Kerékpárral keresztül Amerikán, valamint a távol-keleti országokat, többek között Japánt és Tajvant bemutató kötetek után ez már a negyedik, amelyben túrás emlékeit osztja meg olvasóival. A magánkiadásban napvilágot látott úti beszámoló megvásárolható közvetlenül a szerzőtől, vagy ezen címen megrendelhető.

– Nem városnéző kirándulásokat teszek, inkább a kihívást igénylő, nehezebb útszakaszok, a hágók és hegycsúcsok vonzanak. Nyáron eredetileg Norvégiába készültünk, de Görögország felé nyíltak meg a határok, így augusztusban volt tanítványommal, a budafoki Bodó Alízzal körbebicikliztük Krétát, jártunk a két legmagasabb, 2400 méteres csúcson, és nagy örömömre tíz év után végre eljutottam Európa legdélebbi pontjára, Gavdos szigetére, a Tripiti-fokhoz. Feleségemmel, Diával (Kustán Klaudia – a szerk.) Szardíniát és Korzikát térképeztük fel egy-egy kerékpáros túrán. Úgy gondolom, hogy aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt, ezért tartom az utazás legjobb formájának a bringázást – osztotta meg velünk legfrissebb élményeit Puskás Zoltán.
A pedagógus, aki a Gádor iskolában sok-sok éve túrázik és maratont fut a gyerekekkel, már a vírusmentes nyarat tervezi. Mint mondta, nagy sötétség uralkodik még a covid miatt, így nem tudnak rendesen tervezni. Diával a Pireneusokon szeretnének végigtekerni, de még nem találtak repülőjáratot, pedig ilyenkor már minden évben foglalni szoktak. Sőt, idén már nagyobbik gyermeküket, Petit is szeretnék elvinni egy komolyabb kerékpártúrára. Hozzátette: bíznak abban, hogy nyár elejére lecseng a járvány, ezért ugrásra készen fognak állni, az úti felszerelés is készenlétben lesz, hogy amint lehetőség nyílik rá, ha nem is ugranak, de már indulnak is a következő nagy útra.

(Tamás Angéla)

Kerékpárral a nagyvilágban

Highway – Kerékpártúra 4000 m felett