Ugrás a tartalomra

Kerület Napja több helyszínen

2024. június 21. péntek
Gyermek és felnőtt sportprogramokkal kezdődtek el június 8-án a Kerület Napja rendezvényei a Tétény-rét Családi Parkban és a Nagytétényi Kohász FC pályáján. A budafoki Piactéren, ahol a Budafok Big Band jubileumi koncertjét hallgathatta meg a publikum, a napot pedig a Madarak Zenekar fergeteges táncpartija zárta.
Kerület Napja több helyszínen

A Kerület Napján jubilált a big bandünk

Étel, ital, zene és tánc városrészünk ünnepén a Piactéren

Sokan ellátogattak a Kerület Napjára a Piactérre, hogy a szép, napsütéses időben töltsék a délutánt és az estét az önkormányzat rendezvényén. Volt étel, ital és programok, amelyeket sétálgatva, illetve a térre kihelyezett asztaloknál vagy a padokon ülve élvezhettek az odalátogatók június 8-án.
A Cool Dance School hiphop-bemutatója után a Budafok Big Band adott remek koncertet.
– Nagy nap ez a mai! Nemcsak azért, mert Záborszky Nándornak, Budafok első polgármesterének születésnapjához kapcsolódóan három hétvégén is igyekszünk színvonalas programokat biztosítani a kerületben élőknek és az idezarándoklóknak, hanem azért is, mert a Budafok Big Band 30 éves. A zenekar 1994-ben alakult, főleg a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből és más, a zeneiskolához kötődő amatőr zenészekből. (…) A Magyar Jazz Szövetség eddig két alkalommal tüntette ki a zenekart a legmagasabb, A kategóriában aranydiplomával, és kerületünk önkormányzatának „Kultúra 22” díját is elnyerték már – köszöntötte a big band közönségét Karsay Ferenc polgármester, aki kiemelte az együttes szakmai elismertségét és közösségépítő tevékenységét, valamint a zenekar művészeti vezetőjét, Puskás Csabát.
A nagy sikert arató koncerten a big band állandó tagjai mellett olyan vendégművészek zenéltek, mint a Budapest Jazz Orchestra két trombitása, Tulkán Péter és Táborszky Bence, a zongorista Révész Richárd, az aznap születésnapját ünneplő Pál Gábor basszusgitáros, valamint a Budafokon élő Zsemlye Sándor (szaxofon) és Skerlecz Gábor (harsona).
A délután további részében fellépett még a Nádasdy Táncegyüttes, a Pecze Zsófia és Marosi Zoltán duó, valamint este a Madarak Házibuli-zenekar.
A szombat délutáni rendezvény programjai között a szúnyoghelyzet megvitatása és az idei Részvételi Költségvetés nyertes projektjeinek ismertetése, az ötletgazdák díjazása is helyet kapott.
– Világos, hogy egy kerület és annak vezetése csak az ott lakókkal együtt lehet sikeres. A Részvételi Költségvetés kiváló terepet biztosít ahhoz, hogy meglássuk, mit tartanak fontosnak önök, itt élők, mitől lennének boldogabbak Budafok-Tétényben. Ma azok kapnak elismerő oklevelet, akik ötleteikkel igyekeztek mindannyiunk napjait boldogabbá tenni – mondta Szepesfalvy Anna alpolgármester, aki Karsay Ferenc polgármesterrel az oklevél mellett ajándékcsomagot is átadott a győzteseknek.
(A nyertes projektek a kozossegrekapcsolva.hu oldalon találhatók.)
Tamás Angéla


Gyereksereg a Tétény-réten

Futás, biciklizés és önfeledt játék a Kerület Napján 

Felpezsdült az élet június 8-án, a Kerület Napján a Tétény-rét Családi Parkban és környékén, több száz gyermek sportolt, szüleik pedig szurkoltak. De azok is jól érezték magukat, akik csak játszani jöttek, illetve nézni a különféle látványos sportbemutatókat.

A kerület ünnepének az időjárás is kedvezett, végig sütött a nap, talán a forróság nehezítette meg a kicsik dolgát, akik így is lelkesen tekertek, futottak. A több száz résztvevőt és szüleiket, mielőtt eldördült volna a startpisztoly, Karsay Ferenc polgármester köszöntötte egy amerikai felmérést említve, ami szerint a kijelölt élsportolóknak 3–5 éves gyerekek egész napos mozgását kellett követniük, s bizony többen hamarabb elfáradtak, mint az „örökmozgó” apróságok, azaz – meglepő módon – a kicsik jobban bírták ezt a fajta megterhelést a profi sportolóknál.
– A testi-lelki fejlődés kéz a kézben jár, ha bármelyik sérül, kihat a másikra – tette hozzá, majd jó sportolást kívánt valamennyi duatlonos gyereknek, akik már alig várták, hogy elrajtoljanak. Összesen 11-szer dördült a rajtpisztoly, ennyi futam volt, s egy-egy futamban tucatnyian indultak, akik láthatóan nagyon élvezték, hogy futhatnak, biciklizhetnek motoros felvezetéssel, mintegy 600 méteres szakaszon a Romhányi József utcában, amely természetesen le volt zárva erre az alkalomra, hogy ne történjék baleset. Szerencsére nem történt semmi, még csak bukás sem, pedig az óvodáskorúak mindent beleadtak, mindenki győzni akart. A szülők, végig követve őket, hangosan biztatták gyermekeiket. Jól sikerült a duatlonverseny a kerületi ovisoknak, délre már be is fejeződtek a küzdelmek. A parkban, a játszótér melletti füvön, illetve sportpályán a Budafoki Sozsin wado karate egyesület karate-, a Budafoki Kézilabda SE és a Budafoki Kosárlabda Klub kézilabda- és kosárlabda-bemutatót tartott. Ezenkívül az Ebgondolat Kutyaiskola és a Szemléletváltó Egyesület is bemutatózott, ez utóbbi vakvezető kutyás előadással népszerűsítette a vakokat szolgáló ebeket, az egyiküket, Pezsgő kutyát, meg is simogathatták a gyerekek.
Egy biztos, akik eljöttek a Kerület Napjára – bármelyik korosztályból –, nem unatkoztak a Tétény-réten.
Temesi László


Foci és fekvenyomás a Kohász-pályán

Az Úgy Van TE nyerte a focitornát a felnőtteknél Nagytétényben

A Kerület Napján az Angeli úti Nagytétényi Kohász Sportpálya is megtelt sportszerető emberekkel, akik szinte egész napjukat a hangulatos környezetben töltötték. Kis és nagy focisták rúgták a labdát, az erős emberek pedig súlyokat nyomtak ki fekve.

A reggeli órákban rendezték meg az utánpótlás kispályás labdarúgótornát, mindössze három csapattal, de így is élvezetes meccseket láthattunk. Az U13-asok 20-20 perces mérkőzéseken alakították ki a sorrendet: 1. a Budafok LC, 2. a Budatétény SE, a 3. a Nagytétényi SE csapata lett. A felnőttek csatározása ezután még nagyobb izgalmakat hozott, itt már nyolc együttes mérte össze tudását két 4-4-es csoportra osztva.
Persze annak volt nagyobb öröme, aki nyert. A döntőt az Úgy Van TE csapata nyerte 3-3-as döntetlen után, tizenegyesekkel a Baross Gábor-telepi Polgári Kör együttese ellen, a 3. a Rózsakert Elit lett. A torna gólkirálya az „úgyvan”-ból Szűcs Huba lett, aki öt mérkőzésen tízszer talált be a kapuba. A legjobb játékos a Baross csapatából Bakó Krisztián, a legjobb kapus Bernáth Attila az Ivanics Kft. csapatából lett.
Az egykori világválogatott focista Détári Lajos lánya, Détári Dóra volt a focinap fő szervezője, aki a következőket mondta: – Remek mérkőzéseket láthattunk, a kicsiknél főleg a lelkesedést emelhetjük ki, a felnőtteknél pedig a színvonalat, kifejezetten izgalmas csaták zajlottak. Gratulálok a focistáknak a remek mérkőzésekhez! A jótékonysági kispályás labdarúgótorna nevezési díjaival a HEROSZ állatotthon munkáját támogatjuk.
A mérkőzésekkel párhuzamosan a Nagytétényi Atlasz SC szervezésében rendezték meg a 30. fekvenyomó versenyt csaknem félszáz indulóval. Az erős emberek 9 kategóriában versenyeztek, íme a győztesek: Riese Barnabás, Demeter Bence, Sólyom Réka, Firtala Máriusz, Jóni Sándor, Rácz Gergely, Steiner Zoltán, Kürthy János, Ruppert Károly. A legtöbbet, 170 kilót Rácz Gergely nyomott!
(temesi)