Ugrás a tartalomra

Kerületi győzelem: új reptéri rendet fogadtak el Budaörsön

2022. március 28. hétfő
Március 30-tól lép hatályba az új repülőtérrend.
Kerületi győzelem: új reptéri rendet fogadtak el Budaörsön

A helyi lakosok tiltakozásának, és a kerületi vezetők, politikusok, Németh Zsolt és Molnár Gyula országgyűlési képviselők, Karsay Ferenc polgármester, Staudt Máté önkormányzati képviselő pártállástól független összefogásának, illetve a kormány intézkedéseinek köszönhetően megszűnhet a Budaörsről felszálló kisrepülőgépek állandó zaja az Erdődűlő és a kerület északi része térségében. Új repülőtéri rend lép ugyanis érvénybe március 30-tól a Budaörsi Repülőtéren. A hétvégén például 9–12 óra közötti időszakra korlátozzák a helyi repülés idejét. Hétköznap a helyi repülések este 8-ig lehetségesek, de legfeljebb napnyugtáig. Lesznek azonban más változások is. Eddig például csak az úgynevezett tanulókör rövid oldalán szállhattak fel a gépek, a kicsik nem tudtak hamar kellő magasságot elérni, emiatt nőtt a zajterhelés. Az új rend alapján azonban ezentúl az egyenes szakaszon is fel lehet szállni, a hosszú oldalon. Újdonság az is, hogy nyomkövető használata kötelező.

Németh Zsolt kerületi országgyűlési képviselő a sikerről úgy nyilatkozott: leginkább úgy lehetett elérni ezt a lakosság szempontjából mindenképpen pozitív változást, hogy mindenki felül tudott emelkedni a pártpolitikai nézetkülönbségeken. Rájött az ellenzék egy része is, hogy fontosabb ez az ügy a kicsinyes torzsalkodásoknál. Molnár Gyula országgyűlési képviselő is ott volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszternél például abban a tárgyaló csapatban, amelyet Karsay Ferenc polgármester vezetett. De a jobbikos önkormányzati képviselő is tett az ügyért. Németh Zsolt külön kiemelte Karsay Ferenc áldozatos munkáját a megoldás érdekében, de rendkívül fontosnak nevezte, hogy a helyi lakosság pozitív, aktív szerepet vállalt, hisz a panaszaik jogosak, ezért meg kellett találni a megoldást. – Nagyon köszönjük a helyi civil mozgalomnak az aktív szerepvállalást! – hangsúlyozta Németh Zsolt. Hozzátette: nyilván mindig lehet még jobbá tenni mindent, de ez egy olyan siker, amely bizonyíték arra, hogy szakértelemmel, közös munkával előre tud jutni a közösség.

Mint ismert, a Budaörsi Repülőtérről felszálló kisrepülőgépek zajszennyezésének megszüntetése érdekében erős lobbitevékenységet folytatott és folytat a mai napig Karsay Ferenc polgármesteren és a helyi képviselőkön kívül Németh Zsolt fideszes és Molnár Gyula MSZP-s országgyűlési képviselő is, de a szomszédos XI. kerület polgármestere, László Imre is dolgozott az ügyön.

A Budaörsi Repülőtér a budafok-tétényi önkormányzattal való tárgyalások nyomán már kétszer is módosítási kérelmet adott be a repülési rendjét illetően, azt azonban mindkétszer visszadobták az illetékes légügyi hatóságok. Ezért egy harmadik verziót is benyújtottak a hatósághoz, amely már eredményre vezetett.

A Budaörsi Repülőtér okozta zajszennyezés főleg Erdődűlő és környékének térségében jelent gondokat. A reptér vezetése és a budafok-tétényi önkormányzat már többször tárgyalt egymással, hogy egy olyan reptéri rendet dolgozhassanak ki, amely a budafok-tétényi lakosok nyugalmát is biztosítja. Ezt a reptér vezetése tehette meg, de az üzemeltetők reptéri rend módosítására irányuló javaslatát a Légügyi Hatóság bírálta el. Eddig két módosítási javaslatot adtak le a reptér szakemberei, de a hatóság egyiket sem fogadta el. Nemrég azonban elindult a harmadik kör: a reptér újabb tervet juttatott el Karsay Ferenchez és természetesen a Légügyi Hatósághoz. A polgármester tájékoztatása szerint ez a verzió az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való egyeztetéssel született meg.

(VH)

fotó: Horváth Tamás