Ugrás a tartalomra

Kerületi megemlékezések a doni áttörés 74. évfordulóján

2017. január 16. hétfő
A 74 évvel ezelőtti, 1943. január 12-én indult doni áttörésre, az elesett magyar katonákra, a hősi halottakra emlékeztek szombaton a Budatétényi Polgári Kör és a Budatétényi Római Katolikus Egyházközség szervezésében, majd vasárnap a Baross Gábor Telepi Polgári Kör rendezésében.
Kerületi megemlékezések a doni áttörés 74. évfordulóján

Szent István Király Plébániatemplomban Udvarnoky László plébános mutatott be szentmisét, ezt követően a Donnál elesett magyar katonákért gyertyát gyújtottak a résztvevők az emlékhelynél.

A megemlékezésen beszédet mondott Hódi Szabolcs, a Klauzál Társaság, szervező titkára. Mint fogalmazott: "A budatétényi egyházközség közel 30 éve emlékezik a "magyar apokalipszisre", ahogyan Csoóri Sándor költőnk nevezte a 2. magyar hadsereg doni katasztrófáját.../... Összesen több mint 75 ezer magyar katona, magyar honfitársunk halt meg távol hazájától!.../... Jövőre lesz a 75. évfordulója a doni tragédiánknak. Próbáljuk meg addig összegyűjteni a többi hősi halottunkat. Kezdésnek (egy hadtörténész segítségével) 34 harcokban elesett vagy eltűnt budatétényi katonát találtunk. Legyen ez a lista egy kutatás kezdete!" - hangzott el a megemlékezésen, amelyen az önkormányzat részéről Szepesfalvy Anna alpolgármester vett részt.

Vasárnap a Donát-hegyi emlékhelynél a Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke, Sztavropulosz Szotiriszné külön megemlékezett az alapító, örökös elnök, Pelikán Imre bácsiról is, aki egy éve távozott el közülünk. "Ő is megjárta annak idején a doni csatamezőt, de szerencsére, neki sikerült túlélnie azt, és hazatérhetett. A sors kegyes volt hozzá, s így hozzánk is, hiszen ennek köszönhetően 95 éves koráig aktívan dolgozhatott a kerületért, a Baross Gábor telepiekért." - hangzott el. Az ünnepi műsorban Vitéz Lovag Horváth Miklós emlékezett a 74 évvel ezelőtti eseményekre, Pollák Miklós tanár úr gitárral és énekkel, Ambrus Károly pedig tárogatón előadott zenekísérettel tisztelgett a hősök előtt. Végül az elesett magyar katonák emlékére koszorút helyezett el az emlékhelyen többek között Karsay Ferenc polgármester is.


A II. világháború budatétényi hősi halottai.