Ugrás a tartalomra

Kerületi művészek vallottak magyarságukról

2020. június 10. szerda
Gyűlnek az üzenetek az időkapszulába a Nemzeti összetartozás napjára
Kerületi művészek vallottak magyarságukról

Rendhagyó módon igyekszik idén megünnepelni a Nemzeti összetartozás napját a Rákóczi Szövetség nevű civil szervezet. A járványhelyzet miatt született meg a virtuális időkapszula ötlete. A Magyar Vagyok elnevezésű időkapszula Trianon centenáriumára készült, és június 4-ig fogadott üzeneteket.

A magyarvagyok2020.hu honlapon található időkapszulát legközelebb húsz év múlva, azaz 2040. június 4-én nyitják ki. Az idei kapszulába több kerületi művész is elküldte megindító üzenetét.

– Mit jelent nekem Magyarország? – tette fel a kérdést Hegedűs Endre zongoraművész. – Ide születtem. Az Alföld közepén, Hódmezővásárhelyen voltak eszméléseim első percei, évei, majd felkerültem Budapestre, hiszen zongoraművész szerettem volna lenni. Itt élek 41 éve a feleségemmel, boldog házasságban. Éltünk mi külföldön is – 3 évet Japánban, és bejártam a világ sok országát, hogy az embereknek szeretettel átadjam a zene örömét. De mégis kinek lenne nagyobb öröm játszani, mint itthoni magyarjaimnak, a véreimnek, a határon túl élő drága testvéreimnek? A testvér gyönyörű szó – kifejezi, hogy mindannyian összetartozunk. Minden külső és belső támadás ellenére Magyarország a mai napig él és virágzik, ez pedig azt mutatja, hogy mi valamilyen módon kivételezett nép vagyunk.

– A nevemhez híven, én is büszke vagyok a magyarságomra, a családnak nagyon fontos szerepe van a hazafiságra nevelésben – mondta Magyar László, a Klauzál Gitár Band tanára és vezetője, mielőtt megkérdeztük, hogy a zenekar mivel készült a megemlékezésre. – Nagyon örültem az önkormányzat megkeresésének, mert így lehetőségünk adódott arra, hogy elhelyezzük az időkapszulában egy korábbi anyagunkat. A mi videónk egy előző, Himnuszok című projektünk alapján készült. A videóban a régi székely himnusz csendül fel először, amit a magyar Himnusz követ. Az utóbbi az István, a király előadásából való. A harmadik darab az új székely himnusz, amit szintén a kórustagok szájából hallhatunk. A gitárbanda gyerektagjai és tanáruk azt tervezték, hogy az Országzászló előtt is szerepelnek majd, ám ezt sajnos a szeles idő megakadályozta. A koronavírus megjelenése óta ez lett volna az első alkalom, hogy a csapat találkozhasson, mégsem keseredtek el. Magyar László a zászló előtt rögzítette beszédét, míg az ifjú zenészek otthoni videókon adtak hangot magyarságuknak.

(Gáll Anna)

Kerületi művészek vallottak magyarságukról