Ugrás a tartalomra

Két örök kérdés: a menza és a parkolás

2023. április 05. szerda
Az intézményi étkeztetés színvonalát és a parkolási szabályok betartását is többször ellenőrizte Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester
Két örök kérdés: a menza és a parkolás

Szülői panaszok orvoslása és a lakossági igények kielégítése érdekében az utóbbi hónapokban az önkormányzat kiemelten foglalkozott az iskolai közétkeztetéssel és a Leányka utcai lakótelepen élők parkolási gondjainak megoldásával. A mindkét területen ellenőrzést végző és tapasztalatot szerző alpolgármesterrel, Dankóné Hegedűs Jolánnal beszélgettünk.

– Az óvodákban és iskolákban étkező gyerekek szülei novemberben több negatív észrevételt is tettek az önkormányzat felé. Milyen gondokról értesültek?  

– Az ételek minőségével, mennyiségével és az étlap egyhangúságával kapcsolatban merültek fel problémák. Szerződő partnerünket, a PannonMenza Kft.-t is érzékenyen érintették az elszabadult energia- és élelmiszeralapanyag-árak, ezért ezeket figyelembe véve a decemberi önkormányzati ülésen a képviselő-testület arról döntött, hogy többletforrást biztosít a közétkeztető cég számára. Cserébe azt kértük, hogy javuljon az ételek minősége, és biztosítsák a folyamatos konzultáció és ellenőrzés lehetőségét a szülők számára is. Az új költségvetés elfogadása után az év végén meghatározott 15%-os emelést március elsejétől újabb emelés követte.

– Hogy vizsgálták meg a „menzaügyet”?

– Az utóbbi hetekben Karsay Ferenc polgármester egy-egy héten át a Baross Gábor Általános Iskola, illetve a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola menzáján ebédelt, és még megy a Gádor Általános Iskolába, én a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskolában, a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában ettem a menzán. Két szülő és egy intézményvezető kíséretében az adyligeti főzőkonyhát is meglátogattuk, hogy személyes véleményt alakíthassunk ki a változásról, a kerületünkbe szállított ételek ízéről, mennyiségéről, változatosságáról és elkészítési módjáról.

– Ön milyen tapasztalatokat szerzett az iskolai ebédeken?

– Jóízű, finom étel érkezett, a mennyisége is elegendő volt és az étrendet is elég változatosnak találtam. Az egyik intézményben azonban kevésnek találtam az időt arra, hogy a gyerekek, különösen az alsó tagozatosok, kényelmesen elfogyaszthassák az ebédet, pedig láthatóan megették volna az egészet. Itt a későbbiekben szükséges lesz ezen változtatni.  
A levesek, főzelékek, húsok ízesítése nyilván nem olyan, mint az otthoni vagy a rendelt ételeké, a gyerekeknél a KFC és a McDonald’s „remekeivel” sem veszi fel a versenyt, hiszen a közétkeztetésben a főzéshez csak szigorúan előírt mennyiségű sót, cukrot és adalékanyagot használhatnak a konyhán.
Azt látom, hogy változatlanul a bolognai spagetti, a milánói makaróni, a tejbegríz és a paradicsomleves a kedvenc, de remélem, hogy a gyerekek és a szülők a többi étellel is elégedettek lesznek, észreveszik a pozitív változást.

– Mit szűrt le az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium főzőkonyháján tett látogatáson?

– Ottjártunkkor azt láttam, hogy minden makulátlanul tiszta és az előírásoknak megfelelő, jó körülmények között, változatos alapanyagokból készülnek a meleg ételek.
A PannonMenza Kft. naponta négyezer adag ételt szállít kerületünk harminchárom intézményébe – tizenhat iskolába, tizenhárom óvodába és négy szociális intézménybe.
Az üzemlátogatáson elhangzott, hogy a PannonMenza Kft. és a GasztVitál cégcsoport szívesen veszi a visszajelzéseket. A szülők egyénileg is bejelentkezhetnek hozzájuk, és az előírásokat betartva megtekinthetik, hogy a főzőkonyhán milyen alapanyagokból és hogyan készítik az ételeket gyermekeik számára.

– Mennyit kell fizetni egy gyermek egy napi ellátásáért?

– A teljes árat fizető szülőknek naponta 600 forintjába kerül a gyerek reggelije, ebédje és uzsonnája, ezt nagyjából ennek kétszeresével egészíti ki az önkormányzat a cég felé. A gyerekek nagyobbik része féláron vagy térítésmentesen eszik, az ő ellátásukat félig vagy teljes egészében az önkormányzat állja. Ez éves szinten milliárdos tétel.

– A Leányka utcai lakótelepen március elsejétől új behajtási és parkolási rend lépett érvénybe. Mi tette szükségessé a változtatást?

– A lakótelepen élők azzal a problémával fordultak az önkormányzathoz, hogy a munkából hazatérve sehol nem találnak parkolóhelyet a lakásuk közelében.
A lakossági igényt figyelembe véve a lakótelep parkolóiban 17 és 21 óra között csak személygépkocsival és csak azok parkolhatnak, akik ott laknak, azaz érvényes behajtási engedéllyel rendelkeznek. Az engedéllyel nem rendelkezők délután öt óra előtt és este kilenc óra után változatlanul büntetlenül használhatják a parkolókat.

– Mióta zajlik az átállás?

– Március hatodikáig türelmi időt kaptak az autósok, de attól kezdve a közterület-felügyelők minden nap ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e az új parkolási rendet. A szélvédőkre kitett behajtási engedélyeket egy lista alapján ellenőrzik. A szabályokat megszegők március 14-ig csak figyelmeztetést kaptak, attól kezdve azonban már büntetés jár annak, aki a tiltott időszakban engedély nélkül parkol. A közigazgatási bírság összege 30 ezer forint, amelyet eddig csak keveseknek kellett befizetnie.
Remélhetőleg ezzel megoldódik a lakótelepiek parkolási gondja, mert azt tapasztalom, hogy a behajtási engedélyhez kötött időszakban mindig van üres hely a parkolókban.

Városházi Híradó // Tamás Angéla