Kétmillió forintos adomány és hosszú távú támogatás Budafok-Téténytől Mezőkaszonynak

2015. június 18. csütörtök
Egymillió forintos óvodai étkeztetést támogató pénzadományt nyújtott át ünnepélyes keretek közt szerdán a Beregszászhoz közeli Mezőkaszonynak Budafok-Tétény önkormányzata.

Az egy évig elegendő összeg felhasználását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodája felügyeli majd. Az erről szóló megállapodást a mezőkaszonyi ünnepi átadáskor Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere írta alá. Ugyancsak szerdán hosszú távú együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a két település polgármestere, Karsay Ferenc és Tóth Sándor. Az önkormányzat felhívására a kerületiektől összegyűlt további egymillió forintot egyéb fontos célokra fordítják majd.
Budafok-Tétény polgármestere az ünnepségen elmondta, azért kezdeményezték a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság megsegítésére irányuló magyarországi mozgalmat, mert – Szabó Dezsőt idézve – „minden magyar felelős minden magyarért”. Hozzátette, Budafok-Tétény támogatást kíván nyújtani az egykor fejlett, de a szovjet időszak végén megsemmisített mezőkaszonyi szőlészet és borászat újjáélesztéséhez. Törley József a múlt század elején nagymennyiségben vásárolt jó minőségű, pezsgőgyártáshoz használt szőlőt a kaszonyi szőlősgazdáktól, a szőlőtermesztés hagyománynak az újraélesztéséhez kíván hozzájárulni az önkormányzat, amihez szakmai támogatást ígért a Törley Pezsgőpincészet Kft. jelenlegi vezetése is. Ezt erősítette meg a delegáció tagjaként Happ István a nagy múltú vállalat szőlőintegrációs osztályvezetője is. 

 

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében Budafok-Tétényi lakosként kifejtette: szerencsés egymásra találásnak tekinti, hogy szűkebb pátriája testvértelepülési kapcsolat kiépítésébe kezdett a jelentős magyar történelmi hagyományokkal rendelkező Mezőkaszonnyal. Hangsúlyozta, magyarként – a magyar kormányhoz, a magyar államhoz hasonlóan – mélyen együtt érez a szabadságharcát vívó Ukrajnával, az ukránokkal, akiket arra kért, „ne lendüljenek túl” a forradalmi hevületben, mert a sovinizmus mindig veszélyes, az elkerülése előfeltétele a nemzetiségekkel való békés együttélésnek. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Kárpátaljára irányuló anyaországi támogatások mellett megindult a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, miáltal sokkal személyesebbé válik a felek viszonya.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetet mondott a magyar kormánynak, a magyar embereknek azért a szolidaritásért és széleskörű támogatásért, amelyet a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak nyújtanak. Meggyőződését fejezte ki, hogy az anyaországi segítség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Kárpátalja magyarsága szerencsésen túljusson a mostani nehéz időszakon.
Az adományozási ünnepségen Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta, azért is tartja példaértékűnek a Budafok-Tétényi kezdeményezést, mert az önkormányzat által márciusban közzétett Kárpát-medencei adománygyűjtő felhíváshoz számos település csatlakozott. Valóságos mozgalommá terebélyesedett a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarság megsegítését célzó kormányfelhívás is, ami – a korábbiakhoz hasonlóan – ékesen bizonyítja, a magyar társadalom mindig megmozdul, amikor bajba jutott közösségen kell segíteni. Elmondta, hogy a segélyszervezetet több mint ötven anyaországi önkormányzat kereste meg Kárpátaljának szóló támogatási felajánlással. Úgy vélte, az anyagi segítségnyújtás mellett igen nagy jelentősége van azoknak a támogatási formáknak, amelyek a kárpátaljai magyarság jövőépítését, azaz a szülőföldön való megmaradását és boldogulását szolgálják. Ilyen Budafok-Téténynek a mezőkaszonyi szőlőtermelés újjáélesztését célzó kezdeményezése is – hangsúlyozta a szerdai ünnepségen Lehel László. 
A Budafok-Tétényi delegáció tagja volt Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó is, aki saját ifjúkori sportolói élményeit felelevenítve azt nevezte a legfontosabbnak a kelet-ukrajnai háborús konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok számára, hogy ne veszítsék el az önbecsülésüket, a jövőbe vetett hitüket. Mint mondta, a nagy teljesítményekhez elsősorban kitartásra és akaraterőre van szükség, a súlyos megélhetési gondok és egzisztenciális fenyegetettség mellett is van esélye a szülőföldön való megmaradásnak, ha a kárpátaljai magyarok hisznek önmagukban és a nemzet összetartó erejében. A Budafok-Tétényiek ebben kívánnak segíteni – tette hozzá.

 

RTL KLUB - Fókusz 2015.06.11.

További megjelenések:

A Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának összefoglalója

Kossuth rádió - Krónika - 2015.06.10., 17.30. Az adás külblokkjának második tudósítása - Budafok-Tétényi önkormányzati delegáció Mezőkaszonyban. http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2015-06-10_17:30:00&ch=mr1

MTI – hír – Mezőkaszonyi látogatás. http://webradio.hu/hirek/kulfold/ukran_valsag__penzadomannyal_segiti_budafok-teteny_onkormanyzata_a_karpataljai_mezokaszonyt

Németh Zsolt, az OGY Külügyi Bizottságanak elnöke és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke Mezőkaszonyban a Budafok-Tétényi kapcsolatfelvételről, támogatásról - 2015.06.10. https://www.facebook.com/sukosd.levente

Mezőkaszony és Budafok-Tétény kapcsolatfelvétele - 2015.06.10. - Karsay Ferenc polgármester és Tóth Sándor polgármester. https://www.facebook.com/sukosd.levente

Infó rádió – 2015.06.11. – 16.40-kor – A mezőkaszonyi látogatásról. 1. rész 2. rész 3. rész 4. rész