Ugrás a tartalomra

Kevesebbet fizet a kerület az energiáért

2016. május 06. péntek
Tovább csökkent a rezsije a kerületi iskoláknak, óvodáknak, bölcsődéknek, a szakorvosi rendelőnek és más intézményeknek
Kevesebbet fizet a kerület az energiáért

Villamosenergia-közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat a Sourcing Hungary Kft. közreműködésével, hogy olcsóbban juthassanak áramhoz a kerületi intézmények. A sikeres beszerzésnek köszönhetően az iskolák, bölcsődék, óvodák, egyéb ellátó intézmények, az uszoda, a két művelődési ház, a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó épületek és a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet is olcsóbban juthatnak áramhoz.

A kerületi villamosenergia-szolgáltatásra kiírt pályázatot két évvel ezelőtt az E.ON nyerte, de különböző okokra hivatkozva az Elmű nem adta át a fogyasztói helyeket. Ennek az lett az eredménye, hogy azóta vegyesen működik ez a szolgáltatás. Az önkormányzat ezen a helyzeten szeretett volna változtatni, ezért a polgármesteri hivatal keresett egy társaságot, amely sikeres az energetikai közbeszerzésekben. A kedvező feltételek kiharcolása nem volt könnyű, a cég segítségével meghirdetett licit több mint két órán keresztül tartott. A versenyben öt társaság vett részt. A szolgáltatásra jelentkező társaságoknak úgynevezett árlejtésen kellett részt venniük, vagyis egymás alá kellett licitálniuk, csökkenteni kellett az áraikat, hogy győzhessenek a pályázaton. 

A legjobb árat az MVM Partner Zrt. adta, így 2017. december 31-ig ő szolgáltatja az áramot az önkormányzati intézményekben. A közbeszerzési pályázatnak köszönhetően a várható megtakarítás erre az időszakra 20-30 millió forint lesz. Azok az önkormányzati intézmények, amelyeknek nincsen határozott idejű szerződésük, 2016. június elsejétől folyamatosan tudnak csatlakozni a kedvezményesebb energiaszolgáltatáshoz. Ilyen intézmény például a Cziffra Ház vagy a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet. Az önkormányzat gondolt arra is, hogy mi történik akkor, ha a nyertes, vagyis az MVM Partner Zrt. esetleg visszalépne. Ebben az esetben a második legjobb árat adó cég léphet a szolgáltató helyébe. Az önkormányzat által elkezdett kerületi intézményi rezsicsökkentés várhatóan itt nem fejeződik be, a Polgármesteri Hivatal azt tervezi, hogy októbertől a földgázt is hasonló közbeszerzési eljárással vásárolja meg, kialkudva a szolgáltatási kedvezményeket. Budafok-Tétény hasonló méretű önkormányzatokkal szeretne együtt pályázni, hogy minél jobb árat tudjanak együtt kialkudni.  A földgáz pályázat nem minden önkormányzati intézményt érint majd, csak azokat, amelyek az átlagosnál nagyobb fogyasztással rendelkeznek. (V. D.)