Ugrás a tartalomra

Kezdődnek a felvételik

2022. január 14. péntek
A középiskolába jelentkezőknek próbatétellel indul a második félév
Kezdődnek a felvételik

Az általános iskolát végző diákok életük első komoly erőpróbáján vesznek részt január 22-én, szombaton. Többségüket a központi írásbeli felvételi feladatok várják a kijelölt vizsgahelyszíneken, ahogy a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezőket is.

Az általános iskola végzősei december 3-ig kerületünkben három intézmény (Budai Nagy Antal Gimnázium, Rózsakerti Demjén István Református Iskola és Gimnázium, Tomori Pál Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum) közül választhattak, míg a 6 osztályos gimnáziumba igyekvők csak kerületen kívüli helyszínen jelentkezhettek vizsgára. A negyedik osztályosok a Kempelen Farkas Gimnáziumban adhatnak számot tudásukról.

A választott helyszín független attól, hogy a gyerekek február elsejéig melyik iskolába kívánják beadni a továbbtanulási jelentkezési lapot.

A nyolcadik osztályosok első igazi megmérettetése január 22-én délelőtt tíz órakor kezdődik. A diákok először magyar nyelvből, majd 15 perc szünet után matematikából töltik ki a feladatlapokat 45-45 perc alatt. Mindkét tantárgyból 10-10 feladatot kapnak, azokon belül többnyire 3-4 megválaszolandó kérdéssel.

A feladatlapok, amelyek az adott évfolyamot megelőző évfolyamok anyagára építenek, nemcsak a lexikai tudást kérik számon, hanem ehhez kapcsolódóan a gondolkodást is vizsgálják. Bizonyos feladatok megoldásához többféle kompetenciára is szükség lesz, vagyis a tantárgyi ismeretek mellett fontos lehet a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés és a koncentráció is. Az is elvárás, hogy a felvételizők a megoldásokat rendezetten, olvashatóan és követhetően írják le.

A magyar nyelv kilenc feladata egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik (szövegértés, szövegalkotás, gondolkodási képességek, valamint íráskészség), a tizedikben egy adott témáról, egy adott műfaj keretein belül kell önállóan szöveget írni.

A matematikai feladatsor megoldásával, ahogy magyar nyelvből is, 50 pontot lehet szerezni. A vizsgán vonalzón, szögmérőn és körzőn kívül más segédeszközt (például számológépet) nem szabad használni. 

A Budai Nagy Antal Gimnáziumban közel 280 nyolcadikos tanuló tölti ki a teszteket. Az ide jelentkező diákok csaknem fele Budafok-Tétény vonzáskörzetéből (Érd, Budaörs, Törökbálint) érkezik.

Az iskolában a kézfertőtlenítés és a másfél méter távolság betartása ebben az évben is elvárás. Egy-egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat, és a pedagógusoknak, valamint a felvételizőknek is kötelező a maszkhasználat – tudtuk meg Kincses Katalin igazgatónőtől, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a járvány berobbanását.

A pótló írásbeli vizsgát január 27-én tartják az erre kijelölt intézményekben. Az eredményekről február 7-ig értesítik a diákokat, a szóbeli vizsgákra pedig február 22. és március 11. között kerül sor.

Az írásbeli és szóbeli teljesítmény tükrében március 21–22-én lehet módosítani a tanulói adatlapokat, azaz az iskolák sorrendjét. A felvételről vagy elutasításról a középiskolák április 29-ig értesítik a diákokat.

(Tamás Angéla)