Ugrás a tartalomra

Kiállítások, koncertek a Klauzálban

2019. május 09. csütörtök
Kezdődik a 45. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál
Kiállítások, koncertek a Klauzálban

Különleges, a lokálpatrióta szíveket megdobogtató programmal kezdődik a 45. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál. A május 9–26. között zajló eseménysorozat első állomása a Klauzál Ház aulája, ahol a kerület kulturális életének negyvenöt évét bemutató kiállítás nyílik 9-én délután fél hatkor. A tárlaton plakátok, műsorfüzetek, szórólapok, fényképek és egyéb dokumentumok vezetik végig a látogatókat az 1974-től napjainkig megvalósult kulturális események során, középpontba helyezve a kerületben előadó, illetve kiállító művészeket. Ízelítőt kaphatunk az új, tizenöt évvel ezelőtt megépült és átadott művelődési ház történetéből, és betekintést nyerhetünk az azt megelőző időszak kulturális programjaiba is. A megnyitón a könnyebb eligazodáshoz és a bemutatott anyag jobb megértéséhez Garbóci László helytörténész nyújt majd segítséget.

A Klauzál Gábor Művelődési Központ művészeti referense, Horváth Ildikó Zsuzsanna elmondta lapunknak, hogy a kiállítást hatalmas kutató- és gyűjtőmunka előzte meg, amelynek még koránt sincs vége, hiszen most is folyamatosan érkeznek az újabb és újabb archív anyagok. Az eddigi gyűjtésből nyílt tárlat előreláthatóan az 50. évfordulóra tovább bővíthető, és egy nagyobb lélegzetű, átfogóbb, több mindenre kiterjedő kiállítás jöhet létre.

– A kutatómunka elején állunk. Minél jobban belemerülök, annál inkább látom, milyen mélységekig lehet még eljutni – tette hozzá a művészeti referens, majd kiemelte, hogy az 1974-ben Nemes László által útjára indított Tétény-Promontor Kulturális Napok 2008-tól Budafok-Tétény Tavaszi Művészeti Fesztivál néven folytatódnak, de az évek során nemcsak az elnevezésben történt változás.

Alapításkor az volt a cél, hogy ne csak a kerületnek szóljanak a programok, hanem egy fővárosi jelentőségű kulturális esemény valósuljon meg, de volt egy időszak, amikor a szervezők a helyi közösségekre, alkotókra koncentráltak, és kerületen belüli eseményként kezelték a többnapos rendezvényt, valamint a művelődési ház programjait is. Hozzátette: jelenleg arra törekszenek, hogy mindig megtalálják a helyes arányt, szeretnék, ha a budafok-tétényiek és a főváros más részén élők egyaránt értékesnek tartanák azt, ami náluk történik.

A kiállítás megnyitóján St. Martin szaxofonjátékát élvezhetjük, aki 2004-ben Az év hangszeres szólistája kategóriában a Klauzál Ház színháztermében vette át az eMeRTon díjat. Az este hét órakor kezdődő ÉletÖrömZene címmel meghirdetett programon pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet az együttesről készült dokumentumfilm premier előtti vetítését követően.

A kiállítást június 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

(Tamás Angéla)