Hírek

Kinyitottak a teraszok és a kerthelyiségek
Múlt szombatra már több mint 3,5 millióan kaptak védőoltást, ezért hatályba léphetnek az új szabályok, kinyithattak a teraszok
2021-04-28

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

A kormányfő kifejtette: a teraszok nyitásához egy-két szabályt meg kellett változtatni, és mivel azok este fél 10-ig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor kezdődik.
Erről Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta azt is: a teraszok és kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai viszont az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani – ismertette.

Hangsúlyozta: hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek esti zárása után mindenkinek vissza kell érnie a kijárási tilalom kezdetéig a lakóhelyre, tartózkodási helyre, szálláshelyre – mondta.

Orbán Viktor a szokásos reggeli rádióinterjújában kitért arra is, hogy az iskolák újranyitása a vártnál zökkenőmentesebben alakult, jóval ötven százalék felett volt a gyermekek száma az óvodákban és az iskolákban.

A fokozatos újraindítás következő lépése 4 millió beoltottnál lép életbe. Hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot. Elmondta: mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék, így lényegében már védettnek tekinthető az, aki egy oltást kapott. Az oltás továbbra is fontos, és a felnőtt lakosság több mint fele védett lesz a jövő hét közepére – közölte. Hozzáfűzte: új internetes felületet indítottak, ahol időpontot lehet kérni az oltásra.
Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát – közölte.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16–18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. Magyarország még nem vállalja a 12–16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek – tette hozzá.

A miniszterelnök a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is – magyarázta.

Közölte: nem politikai verseny tárgya a halottak száma, és több méltósággal is lehetne beszélni az elhunytakról. Az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien haltak meg. Magyarország itt „tartható pozícióban” van, inkább a jobban teljesítő országok között áll – mondta. Hozzátette: a magyar statisztikákban viszont a covidban és a coviddal meghaltak közötti különbség nem jelenik meg.

Orbán Viktor szerint az oltásellenesek hangja sajnos erős, pedig mindegyik vakcina egyformán hatékony. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni – emelte ki.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a vakcinák ügyében túl sok érdek van a háttérben, így például a gyógyszergyáraké, de a geopolitikát is belekeverték Európában a vakcinaügybe, a politika felülírta az emberség szempontját, pedig ha életet kell menteni, nem szabad politikát csinálni ebből. A tanulság az, hogy Magyarország azért áll jól az oltásokkal, mert senki nem mondhatja meg neki, hogy mit tegyen – jelentette ki. Hozzáfűzte: Magyarországon csak egy szempont alapján döntenek, a nemzeti érdekek szerint.
Elmondta: a 2021-es költségvetéshez beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását célozza, és erről szól majd a 2022-es büdzsé is. Hatalmas lakásfelújítási programot indítottak, több száz milliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult – emlékeztetett.

(koronavirus.gov.hu – VH)