Ugrás a tartalomra

Kisfarkas a forradalomban

2020. július 29. szerda
Életrajzi könyv készül Priska József Tamás szabadságharcosról
Kisfarkas a forradalomban

Évek óta nincs köztünk egy jeles forradalmár, aki 1956-ban hősként harcolt, aki emiatt súlyos esztendőket töltött börtönben. Priska József Tamásnak (képünkön), kerületünk egykori lakójának szellemisége azonban tovább él a szívünkben, és tettei hamarosan könyvben elevenednek meg…

Kisfarkas a forradalombanSulyok László Salgótarjánban élő író, újságíró ragadott mikrofont, hogy megörökítse e rendkívüli élettörténet főbb pillanatait. De hogyan jött a könyv ötlete és hogyan került kapcsolatba hősével, hősünkkel több mint száz kilométer távolából?  Erről így mesélt lapunknak:

– A rendszerváltás óta foglalkoztat 1956 mint újságírót, egykori lapszerkesztőt és történelemtanárt. Az elmúlt évtizedekben rengeteg cikket, tanulmányt publikáltam különféle lapokban, kiadványokban e világtörténelmi eseményről, a korszakról és utóhatásairól. Priska József Tamással, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) tisztségviselőjével csaknem két évtizeddel ezelőtt ismerkedtem meg egy budapesti Pofosz-rendezvényen. Ezután többször találkoztunk, sokat mesélt nekem 1956-os tevékenységéről, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy szavait magnóra vettem. Ő ugyan mindig mondogatta, hogy meg akarja írni a történetét, el is kezdte, de azt mondta egyszer, nincs neki erre ideje, írd inkább meg te! Legalább tizenkét óra felvételem őrzi visszaemlékezését.

Idén nyárra elkészült a könyv, ami jelenleg szerkesztés alatt áll és a Kisfarkas a forradalomban címet kapta. Azért, mert Priska Tamás sógorát, Kovács Rezsőt ’56-os tetteiért Farkasnak becézték, így neki már „csak” a Kisfarkas elnevezés „jutott”… 

– Nagy munka volt összehozni a több mint kétszáz oldalas könyvet, mert nemcsak az volt a célom, hogy ezt a rendkívüli embert, igazi szabadságharcost, illetve élettörténetét bemutassam, de a korszakot is igyekszem ábrázolni. Szeretném, ha az iskolákban akár tankönyvként is forgatnák a gyerekek a kötetet. Talán az ő figyelmüket is leköti majd, hiszen Tamás igen izgalmas életet élt, tizenkét évre ítélték, amiből nyolcat leült… A rendőrségi iratokat, a tárgyalási jegyzőkönyveket, iratokat is feldolgoztam.

A könyv az önkormányzat támogatásával, Karsay Ferenc polgármester ajánlásával és Németh Zsolt előszavával, ősszel jelenik meg. Mindketten nagy tisztelői Priska József Tamás szabadságharcosnak, a néhai Kisfarkasnak.

(Temesi László)