Ugrás a tartalomra

Kisfarkas emlékezete

2023. november 02. csütörtök
Priska Tamás 1956-os szabadságharcosra emlékeztek
Kisfarkas emlékezete

Díszpolgári esten emlékeztek meg az ’56-os szabadságharcosról, Kisfarkasról, a 2007-ben díszpolgárrá választott Priska József Tamásról. A néhai 1956-os hős életét, munkásságát és forradalmi szerepvállalását a Promontorium Polgári Casino október 17-i eseményén elevenítették fel a díszpolgárok, családtagjai, barátai, ismerősei a fotók és videofelvételek segítségével, valamint a vele kapcsolatos személyes élményeik megosztásával.

Priska József Tamás 1936. október 15-én született Zagyvapálfalván. Vidéken értesült az 1956. október 23-án kitört forradalomról, 25-én hajnalban ennek hírére érkezett Budapestre, ahol azonnal tanúja lett a Kossuth téri vérengzésnek. Sógorával, Kovács Dezsővel önálló nemzetőr alakulatot szerveztek, létrejött a Wesselényi zászlóalj, a Farkas csoport. Húszévesen negyven-ötven fiatal sráccal harcolt együtt, velük védte a Royal Szállót.

November 10-én a szovjetek legyilkolták a társait, és ő csak azért menekült meg, mert főpincér ismerőse a véres ruháját pincérruhára cserélte, majd levitte őt a szállóvendégek közé. Priska József Tamást egy évvel később letartóztatták, és 1957-ben a hadbíróság 12 évre elítélte. A börtönből egyszer szökni próbált, ezért négy évet magánzárkában töltött. 1965-ben szabadult harmadkedvezménnyel. A börtönben költővé vált forradalmár fogsága éveiben a toalett finom betonperemén hegyezett ceruzabéllel, miniatűr betűkkel írta verseit cigarettapapírra. Tíz évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig egy, az élete nyolc évéről szóló albumban, lefóliázva őrizte mindegyiket. A díszpolgárok estjén a közösen elénekelt Himnuszt követően Priska József Tamást az összejövetel házigazdája, Mészáros Péter méltatta, majd Hokker Zsolt lelkész mondott érte imát.

Beszédet mondott Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, aki az 1956-os hősről megjelent két könyv ajánlását írta, valamint Sulyok László történész, a 2020-ban megjelent mű szerzője és Karsay Ferenc polgármester is, aki Priska József Tamás érdemei közül őszinteségét és bátorságát emelte ki, különösen azt, hogy mindig nyíltan beszélt az ’56-os eseményekről.

A barátok és díszpolgárok emberi nagyságát idézték fel, és arról is szót ejtettek, milyen fontosnak tartotta a forradalom emlékének gondozását. Erről tanúskodik, hogy 1990-ben egyik alapítója volt a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz), melynek helyi szervezetét húsz éven át vezette. Felkutatta a még élő forradalmárokat, a Budafoki Temetőben található közel húsz hős sírját pedig rendbe hozattatta és védetté nyilváníttatta.

Az ötvenhatos veterán özvegye, Priska Tamásné Prack Éva a mai napig tevékenyen őrzi és gondozza férje történelmi hagyatékát, ahogy a forradalmár féltve őrzött albumát is.

Tamás Angéla