Ugrás a tartalomra

Kitelepítettek emléknapja

2015. június 15. hétfő
"Büszkék vagyunk rá, hogy mi, Budafok-Tétényiek az elsők között voltunk, akik az emlékezés jogát visszaadták az áldozatoknak." - emelte ki Zugmann Péter alpolgármester.
Kitelepítettek emléknapja

1951. nyarán megkezdődött a tömeges kitelepítés Budapestről, mintegy 15 ezer embert űztek el különböző falvakba, tanyákra. Minden ingó és ingatlan vagyonukat elrabolták, amit a mai napig nem kaptak vissza, így egész további életükre üldözötté váltak, hátrányos megkülönböztetésben éltek. Június 13-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tartott megemlékezést V. Majzik Mária szobránál, az evangélikus templom kertjében.

Kitelepítettek emléknapja
 
Zugmann Péter alpolgármester beszédében kiemelte: „Sokáig a közösség emlékezetéből is ki akarták törölni ezt a gyalázatot. 2011-ig – amikor ez az emlékmű elkészült – Budapesten nem volt emlékhelye a kitelepítetteknek. Büszkék vagyunk rá, hogy mi, Budafok-Tétényiek az elsők között voltunk, akik az emlékezés jogát visszaadták az áldozatoknak. Még ha 60 évnek is kellett eltelnie, bizonyítottuk, hogy erős szálakkal akarjuk újra szőni a társadalmi szolidaritás és összetartás szövetét.”

„Köszönöm a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének, hogy nem csak az emlékmű felállítását kezdeményezte, hanem évről évre szervezi a megemlékezést is. Akiket annak idején elüldöztek, most mindannyian részesülhetnek a közösség megtartó erejében.” – tette hozzá Zugmann Péter.