Ugrás a tartalomra

Klauzál szellemiségének őrzői - Videóval frissítve!

2019. augusztus 15. csütörtök
Szabó Gyula-díjat adományoztak a Klauzál Gábor Társaságnak június 21-én, a Kerület napján, melyet Glattfelder Tamás, a társaság elnöke vehetett át.
Klauzál szellemiségének őrzői - Videóval frissítve!

Szabó Gyula-díjat adományoztak a Klauzál Gábor Társaságnak június 21-én, a Kerület napján, melyet Glattfelder Tamás, a társaság elnöke vehetett át.

Klauzál szellemiségének őrzői - Videóval frissítve!– 15 évvel ezelőtt egy maroknyi kerületi civil ember összefogott és megalakította a Klauzál Gábor Társaságot. Miért pont az egykori mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi miniszterre esett a választás, és mi volt az akkori célja a közösségnek?

– Dobos Károly egykori elnökünk javaslatára alakult meg a Klauzál Gábor Társaság. A reformkori politikus életének második felét Budatétényben töltötte, és fantasztikus dolgokat alkotott. Nevéhez köthető például a szőlő- és gyümölcsnemesítés Kistétényben, vagy éppen a Hugonnay grófok által épített kápolna saját költségén való felújítása és karbantartása. Az általa alapított Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat sokat tett a terület jövőjéért. Jó borokat termelt, nyaralót, présházat épített. Hagyományőrző és értékőrző civil szervezet vagyunk, olyan kulturális tevékenységgel, amely beleillik Klauzál Gábor hagyományának, munkájának bemutatásába.

– Hogy illeszkedett be Budafok-Tétény mindennapi életébe a társaság, és milyen programokon keresztül szólította meg az itt élő embereket?

– A társaság aktív tagságának köszönhetően gyorsan bekerültünk a kerületiek mindennapi életébe. A rendszeres programjainkra, mint például a Klauzál-napok Tétényben, a Történelmi szalon, a Díszpolgár-találkozó vagy éppen a Hősök vasárnapja, egyre többen kíváncsiak. A Barangolás Magyarországon és a környező országokban programunknak az a célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a Klauzál munkásságát.

– Számos vidéki városban fellelhető emlékhely köthető a társaság névadójához, melyeket rendszeresen meglátogatnak és megkoszorúznak, de 2012 óta kerületünk is büszkélkedhet egy egész alakos szoborral. Hogy sikerült ezt megvalósítani?

– Igen, Szegeden és Kalocsán is található emléktábla, melyet Klauzál Gábornak emeltek. Amikor a társaság megalakult, akkor szembesültünk azzal, hogy a kerületben csak egy utca őrzi Klauzál nevét, így javaslatot tettünk a képviselő-testületnek, hogy az akkori kulturális központot nevezzék át. Így lett a KUSZÁ-ból Klauzál Gábor Művelődési Központ, nagy örömünkre. Nem sokkal később közadakozásból sikerült Benedek György szobrászművész alkotását ünnepélyes keretek között leleplezni a ház előtt.

– Milyen tervei vannak a társaságnak a jövőre nézve?

– Szeretnénk Klauzál Gábor és Budafok-Tétény jó hírnevét a kerületen kívül élőkkel is megismertetni, hogy lássák, milyen kulturális élményekkel gazdagodhatnak, ha idelátogatnak, a mi kis otthonunkba. (Viszkocsil Dóra)