Ugrás a tartalomra

Klauzál-torta és Tétény-szelet

2016. június 07. kedd
Kiállítás nyílt a FSZEK Budafoki Könyvtárában Klauzál Gábor halálának 150. évfordulója emlékére
Klauzál-torta és Tétény-szelet

A tárlat anyagát elsősorban a Klauzál Gábor Társaság tagjainak magángyűjteményéből válogatták. A megnyitón a Batthyány-kormány miniszterének személyét, munkásságát és a kiállított dokumentumokat, fotókat, valamint a Barabás Miklós által készült festmény reprodukcióját Bartos Mihály helytörténész mutatta be.

– Szerény tisztelgés ez e jeles férfiú és hazafi emléke előtt. A könyvtár emeleti galériájában a politikus jobb megismerését szolgáló tárgyakat, fotográfiákat, rajzokat és hivatalos iratokat, például egy korabeli országgyűlési kézirattöredéket is láthatnak. Meg tudják nézni azt a chromotypiát, amely –  Klauzál soraival a hátoldalán – 1864-ben készült a fiáról. Megtekinthető az az országgyűlési képviselőket ábrázoló album is, amelyhez névadónk modellt ült és aláírásával hitelesített – beszélt a társaság féltve őrzött kincseiről Bartos Mihály, aki egy mindenki számára hozzáférhető, részletes látogatói kalauzt is összeállított a bemutatott anyagról.

Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság szervezőtitkára a Spiller Cukrászdában december 3-án megnyitott Klauzál Gábor-emlékév eddig megrendezett eseményeiről tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondta, hogy a Klauzál-torta megalkotását követően a Lics Pincészet palackozott, számozott borokkal tisztelgett. Februárban a Budafoki Fúvósegylet előadásában elhangzott az emlékévre komponált Klauzál-induló, és ugyanebben a hónapban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban az első kereskedelmi miniszterre és korára emlékezve kiállítás nyílt az emléktárgyakból. A társaság az országgyűlési követről márciusban a Magyar Mezőgazdasági Minisztérium Agrártudományi Szakkönyvtárában tartott előadást, és Tavaszi fényhozó címmel a Klauzál-villától a Klauzál-szoborig fáklyás emlékmenettel emlékezett az 1848-as eseményekre. Áprilisban Budapest Főváros Levéltárában mutatták be névadójukat. Budatétényi emléksétájukon bejárták a kistétényi birtokoshoz fűződő helyszíneket, megemlékezéseket tartottak a Szent Mihály-kápolnában, a Klauzál-villában, valamint a kastélymúzeumban, és immár 14. alkalommal megrendezték az iskolások vetélkedőjét. A Klauzál-induló dalbetétjének díszbemutatójára a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében a Szent Lipót-templomban került sor, a Lampart kórus előadásában. (Tamás Angéla)