Ugrás a tartalomra

Kleopátrától Clintonig

2017. március 01. szerda
Új könyvét mutatta be Hahner Péter történész
Kleopátrától Clintonig

Az újkor történelmét kutató Hahner Péter történész legújabb, egy hónapja megjelent kötetében arra vállalkozott, hogy szerelmi életükön keresztül mutassa be a neves történelmi személyek pályafutásának egy-egy állomását.

A tanszékvezető egyetemi docens 33 szerelmi háromszög a történelemben című könyvében a hírességek magánügyeit, azok hátterét és következményeit tárja a nyilvánosság elé abban a reményben, hogy olvasóiban kedvet ébreszt a történelem mélyebb megismeréséhez. 

Hahner Péter a Nagytétényi könyvtárban tartott könyvbemutatóján kifejtette: Nyáry Krisztián műve, az Így szerettek ők – A magyar irodalom szerelmes könyve inspirálta arra, hogy Kleopátrától kezdve Clintonig hozzáfogjon többek között a Napkirály, Nagy Péter, Sissi, Marx, Eleanor Roosevelt vagy a pár percig házasságban élő Garibaldi magánéletének néhány részletét felfedni.

A kötet írója arra a kérdésre, hogy miért a szerelmi életet helyezte a középpontba, azt válaszolta, hogy a forradalmak problematikája sokkal kevesebbeket vonzana, mint az uralkodók vagy hadvezérek magánügyei. Az olvasók közül valószínűleg nem sokan szerveztek forradalmat, viszont valamennyien voltak szerelmesek.

Elmondta: mióta idősebb lett, belátja, hogy igény van az ilyen történetekre, ami abból is látszik, hogy Nyáry remek irodalomtörténeti, ismeretterjesztő művét több tízezren olvasták már, holott nehéz elképzelni, hogy például Berzsenyi Dániel személye egyébként ekkora érdeklődést váltana ki. Úgy gondolta, miért ne adná meg ő is az olvasóknak azt, amit szeretnének, hiszen sokkal jobb, ha történészként a legmodernebb szakirodalom alapján ismerteti a hírességek olyan afférjait, szerelmi ügyeit, amelyeket a pletykalapok egy-két hasábon, néha meglehetősen elavult ismeretek alapján összevissza tesznek közzé.

Az egyetemi tanár arra is kitért, hogy bár az esetek többségében a szerelmi viszonyok nem jártak világtörténelmi következményekkel, de például Aquitániai Eleonóra szerelme következtében tartományok cseréltek gazdát, VIII. Edward a trónról mondott le, míg Bill Clinton románca miatt egy másik párt jelöltje szerezte meg az Egyesült Államok elnökségét.

(Tamás Angéla)