Ugrás a tartalomra

Könyvbemutató és koszorúzás Nagytétényben

2022. november 10. csütörtök
Bemutatták ifj. Solymosi János Életutam emlékei című kötetét
Könyvbemutató és koszorúzás Nagytétényben

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Nagytétényi Polgári Kör is október 23-án, vasárnap. A rendezvény könyvbemutatóval indult a Szelmann Házban, és koszorúzással zárult a ház oldalán elhelyezett ötvenhatos emléktáblánál.

A rendezvényen mások mellett Karsay Ferenc polgármester, Csiszár Zsuzsanna és Kerekes Gábor önkormányzati képviselők, Tóth Endre parlamenti képviselő, illetve a civil szervezetek vezetői is részt vettek. – A pesti srácok örök érvényű példát mutattak az utókornak nemzeti egységből, bátorságból, önfeláldozásból – hangzott el a megnyitón. – Miközben fejet hajtunk a hősök és a forradalom jelképe, a lyukas zászló előtt, gondoljunk arra, hogy miért adták az életüket, a jövőjüket ’56 hősei.

A megnyitó után ünnepi beszédet mondott Dindi István helytörténész is. Dindi István kutatásai szerint több mint száz olyan nagytétényi lakos volt, akik komoly szerepet töltöttek be a forradalom szervezésében vagy a harcokban. Közülük többeket letartóztattak, majd sok más forradalmárral együtt Kőbányán marhavagonokba zárták és deportálták őket a Szovjetunióba. Dindi István megemlékezett arról a 76 nemzetőrről is, akik Nagytétényben tevékenykedtek, közöttük Fáy Barnabásról, aki a Balatoni úti csatában is harcolt a szovjet tankok ellen. Ifj. Solymosi Jánost és édesapját is el akarták hurcolni a szabadságharcos tevékenysége miatt, de a külföldi újságok híradásai után, nemzetközi nyomásra végül Beregszászon visszafordították a vonatot, és karácsonykor hazatérhettek. Végül az ifjabbik Solymosi a büntetés elől Amerikába menekült.

A Szelmann Ház nagytermében reggel 9 órától mutatták be azt a könyvet, amely a visszaemlékezéseit foglalja össze erről az időszakról Életutam emlékei címmel.

(VH)