Ugrás a tartalomra

Könyvet a kicsik kezébe!

2019. február 26. kedd
Magyaródi Ágnes a nagytétényi könyvtár új vezetője
Könyvet a kicsik kezébe!

Szakács Edit nyugdíjba vonulása után Magyaródi Ágnes vette át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Fiókkönyvtárának vezetését. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatairól és a terveiről kérdeztük az új vezetőt.

– Annak idején miért a könyvtárosi hivatást választotta, és miért pont emellett a kis könyvtár mellett döntött, amikor munkahelyet váltott?
– Igen, a könyvtárosság az valóban hivatás. Pályafutásomat könyvtárosként kezdtem és most nagy örömmel tölt el, hogy újból ebben a szakmában dolgozhatok. A Szabó Ervin Könyvtár küldetésnyilatkozata három fontos célkitűzést fogalmaz meg: informálni, integrálni és inspirálni. Úgy vélem, hogy napjainkban erre még nagyobb szükség van, mint valaha. Számomra nagy öröm, hogy könyvtárosként ebben aktívan részt vehetek.
– A könyvtár állományában 14 ezer kötet található két szinten, milyen szolgáltatásokkal várják az olvasókat?
– A könyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl lehetőség van több mint 50 adatbázis használatára, melyet különösen a továbbtanulóknak és egyetemistáknak ajánlunk. Megújult a gyűjteményünk diafilmekkel, melyek az óvodások körében nagyon népszerűek, és minden hónap utolsó péntekén 17.30-tól diafilmvetítést is szervezünk a kicsiknek. Az óvodások, általános iskolások és gimnazisták számára könyvtárbemutató órákat is szervezünk nyitvatartási időn kívül, erre szeretettel várjuk a pedagógusok jelentkezését az adott témákban. A Klauzál Ház által szervezett májusi fesztiválon a könyvtárban május 23-án 18.00 órától a Tzomet Band együttes lép fel, mely a zsidó zene mediterrán, szefárd és mizrahi, azaz közel-keleti szegmensét képviseli, eredeti hangszerekkel és énekstílusban szólaltatva meg a dalokat.
– Márciustól a legfiatalabb korosztály is megtalálhatja a neki való meséket modern eszközökön, miért fontos ez?
– Igen, tavasszal egy új asztalt kapunk, melyen két okostelefonon keresztül meséket olvashatnak, hallgathatnak a gyerekek. Nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi korban megszeressék a meséket, verseket. Komoly tudományos kutatások bizonyítják, hogy a tanulási képességek 50%-a 4-5 éves korig fejlődik ki. Ezért óriási a felelőssége a szülőknek, óvónőknek, hogy már kicsi korban megszerettessék a könyveket a gyerekekkel. A könyvtár ebben szeretne segítséget nyújtani. Ez az új eszköz összekapcsolja a mesét a digitális írástudás fejlesztésével, hiszen a színvonalas illusztráción túl a mese szövege is megjelenik, mindig kiemelve azt a részt, mely éppen elhangzik. (Viszkocsil Dóra)