Ugrás a tartalomra

KÖRFORGALOM-ÉPÍTÉS, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG, CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉS

2022. november 22. kedd
A Budafok-tétényi Önkormányzat képviselőtestületének 2022. évi közmeghallgatására idén is a helyi Ipartestület épületében került sor.
KÖRFORGALOM-ÉPÍTÉS, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG, CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉS

A felszólalni kívánóknak a meghirdetett időpont előtt, aznap 12 óráig el kellett juttatniuk kérdéseiket a Polgármesteri Hivatalba, amelyekre aztán a nyilvános eseményen választ kaptak Karsay Ferenc polgármestertől, vagy az arra illetékes szakembertől.

A hozott témák ezúttal is a lakosság mindennapjainak megkönnyítésére irányultak, a felszólalóknak 5 perc állt rendelkezésükre kérdéseik, javaslataik ismertetésére. Az első felszólaló „az önfenntartás, önellátás az önkormányzat segítségével” témával kapcsolatban bontotta ki észrevételeit, és javasolta, hogy közösségi kerteket – nem ingyen – kellene biztosítani a kerület lakosainak. Németh Zoltán alpolgármester válaszában kifejtette, hogy idén dolgoztak ki egy olyan programtervet, ami önkormányzati tulajdonban vagy közterületeken lévő további közösségi kertek létrehozását foglalja össze a jövő évre vonatkozóan, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a zöld- és klímavédelmi témákról a zöld22.hu weboldalon értesülhet mindenki. 

A felszólalni kívánók közül ketten is a csapadékvíz-elvezést érintő problémákra szerettek volna megoldást találni. A Jókai Mór utcában esőzésekkor feltör a szennyvíz és elönti az utcákat, és egy Vörösmarty utcai lakos jelezte, hogy nagyobb csapadék esetén derékig ér a víz a garázsukban. A válaszból megtudhattuk, hogy az első műszaki probléma, megoldásán dolgoznak, másodiknál pedig jelenleg folynak a felszíni csapadékvíz-elvezetés javítási munkái. 

 A polgármester jelezte, hogy a tervek szerint a Vörösmarty utca csapadékelvezető árkát összekötik majd a Nagytétényi útival.

“A nagyobbik gondot azonban a gyűjtőárok kezelése jelenti, amely a József Attila utcától a Rózsakert utcáig tart a Nagytétényi út mellett. A Nagytétényi utat üzemeltető Fővárosi Önkormányzatnál sem egyértelmű, hogy melyik cégük a felelős: a Budapest Közút és a Fővárosi Csatornázási Művek szívesen tolják ezt egymásra. Amikor pedig megvan, ki az illetékes, akkor jön a mindent vivő érv, hogy nincs rá pénz, ami szerintem nem elfogadható” – mondta Karsay Ferenc a kerület nagy részét érintő helyzetről.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat még a tél előtt meg fogja csináltatni a munkát, a számlát pedig megpróbálja majd behajtani a fővárosi illetékeseken.

Szóba került a Tóth József utcai körforgalom-építése is. Karsay Ferenc válaszában hangsúlyozta: bízik benne, hogy minél előbb elkezdődnek a munkálatok. Mint mondta: lesz olyan periódus, amikor teljesen lezárják majd a Kossuth Lajos utcát, a Mária Terézia utcát pedig megnyitják mindkét irányban a forgalom előtt. A legnehezebb időszak talán az lesz, amikor a Tóth József utcát lezárják és lámpával fogják a forgalmat irányítani. Ez óriási torlódásokat okozhat a csúcsforgalomban. Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a kerületi lakosokat ebben az ügyben - tette hozzá a polgármester. 

A közmeghallgatáson felmerült az a probléma is, hogy be fogják zárni a Budafok-Tétény Hajós Alfréd Tanuszodát és a gyerekek nem tudnak majd úszásoktatásra járni. A polgármester örömteli válaszából azonban kiderült: „a Sportért Felelős Államtitkárság által üzemeltetési támogatásban részesül önkormányzatunk, amely biztosítja, hogy az uszoda ez év december végéig biztosan fogadja mind az úszni tanuló gyermekeket, mind a sportolókat, mind a lakosságot." Karsay Ferenc hangsúlyozta: reméljük, hogy jövőre is meghosszabbítható a támogatás, amit indokol az uszodánk kiemelkedően magas kihasználtsága, hiszen itt tanulnak úszni az első és a második osztályos gyerekek, illetve a harmadik és negyedik osztályos diákok úszásoktatását is biztosítja az uszoda. 

A közmeghallgatásról videofelvétel készült, a teljes esemény utólagosan megtekinthető, online.

fotó: Horváth Tamás

Venczel Hajnalka