Ugrás a tartalomra

Kórházból a színpadra - a zeneszeretet Omegája

2017. május 19. péntek
Egészségi állapota miatt nemrég lemondta a szlovákiai Omega koncertet Benkő László. A keddi koncertre viszont eljött a Klauzál Házba, hogy együtt lépjen fel a budafok-tétényi fiatalokkal, gyerekekkel.
Kórházból a színpadra - a zeneszeretet Omegája

A zenekar billentyűse a minap váratlanul kórházba került, ezért nem tudott elutazni Szlovákiába. Az Omega 55 éves fennállása óta egyetlen fellépést sem hagyott ki. Május 16-án, kedden viszont a kórházból egyenesen a Klauzál Házhoz jött, hogy a gyerekeknek tett ígéretét betartva, a Klauzál Gitár Banddel és a Nádasy iskola Csilingelő Gyerekkórusával együtt lépjen színpadra. 

A rockzene történetének van néhány olyan szereplője, akiket nagyon sokan ismernek. Idehaza is sokan jónéhány neves zenekart fel tudnak sorolni. Olyanokat azonban jóval kevesebbet, akik hosszú évtizedeken keresztül, nemzetközi viszonylatban is kimagasló sikereket értek el. Ezek közül az egyik, talán a legrangosabb, az Omega. Sok mai fiatal erről a zenekarról alig hallott valamit. Ilyen körülmények között kezdett bele pár hónapja a Klauzál Ház keretein belül működő Klauzál Gitár Band ebbe a vállalkozásba,  amelynek eredményeként kedden este mintegy negyedszáz ismert és kevésbé ismert Omega szám csendült fel. A dalok eredetihez közelítő hangzású megszólaltatása a gitárzenekar számára komoly kihívást jelentett, ezért a koncerthez további fellépőket hívtak. A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola két tanára és a Csilingelő gyermekkórusa szinte már hagyományosnak mondható módon csatlakozott a produkcióhoz. A koncert különlegességét az is növelte, hogy míg az Omega együttes többnyire stadionok és sportcsarnokok közönsége előtt mutatja be műsorát, a Csillagok útján című produkció a rock őskorát, a kisebb színháztermekben, klubokban megtartott koncertek meghitt hangulatát idézte fel.

A magyar rocktörténetnek kétségtelenül van néhány legendás szereplője. A most zenét tanulók számára különleges élményt, kihívást jelent ezekkel az egyéniségekkel való találkozás. A jövő szempontjából pedig felbecsülhetetlen jelentőségű, ha a fiatalok az említett legendák bármelyikével egy színpadon állhatnak, zenélhetnek. Már a koncertre való felkészülés során is erre nyílt lehetőség. Az Omega együttes billentyűse – bár a fiatalok kételkedtek – az első hívószóra eljött közéjük, együtt próbált velük, együtt készültek a közös produkcióra. Benkő László időközben megbetegedett, kórházba került, kétségessé vált a közös fellépés, de a csoda mégis megtörtént, a legendás művész mégis eljött és színpadra lépett a gyerekekkel és fiatal zenészekkel. 

A nagy sikert aratott produkcióban közreműködött még a gyermekkórus karnagya, Beer Ágnes, Arató László, a zeneiskola igazgatója fúvós hangszereken, furulyán, harsonán, trombitán, sípon játszott, Novák Nanda a Doka Dance Stúdió táncosa pedig saját koreográfiáit mutatta be.

Közreműködtek a Klauzál Gitár Band tagjai: Gömörei Márton gitáron, Kovács Attila basszusgitáron, Tárkányi Áron gitáron, Vuics Márton gitáron, Lachmann Mónika és Tóth Hanga Fruzsina énekelt. A doboknál Nádor Kristófot ezúttal "beugróként" Sükösd Levente helyettesítette. A produkciót ezúttal is a Klauzál Gitár Band alapítója, Magyar László gitártanár vezette.

A teltházas koncert után Benkő László nem titkolt meghatottsággal nyilatkozta a budafokteteny.hu-nak, hogy életének egyik meghatározó élménye ez a közös zenélés a gyerekekkel a Klauzál Ház színpadán. A közönség vastapsa egyben üzenet is volt: sokan vagyun lélekben mellette a gyógyulásért vívott küzdelemben. 

 

(Fotók: Krátky Ferenc, Kocsis Zoltán)

 

Videók:

http://tenyek.hu/belfold/236049_benko-korhaz-utan-egybol-a-szinpadra.html

https://www.youtube.com/watch?v=ITxJ3YW-HCc