Ugrás a tartalomra

Kormánytámogatás a Zöldikének

2022. március 31. csütörtök
Döntöttek az új bölcsődénk egymilliárdos támogatásáról
Kormánytámogatás a Zöldikének

Gulyás Gerely Miniszterelnökséget vezető miniszter Karsay Ferenc polgármesterrel és Németh Zsolt országgyűlési képviselővel vett részt múlt héten a Zöldike bölcsőde avatásán. A Terv utcai bölcsőde hivatalos megnyitóját idén tavaszra tervezik. Németh Zsolt többször folytatott tárgyalásokat annak kapcsán, hogy az új, korszerű bölcsőde minél több kormánytámogatásban részesüljön. Gulyás Gergely arról a jó hírről számolt be az avatón, hogy kormányhatározat született a bölcsőde állami támogatásáról 1 milliárd forint értékben. Ez azt jelentheti, hogy az új intézmény építési költségeit csaknem száz százalékban a kormány finanszírozza.

A budatétényi beruházás olyan egyedülálló létesítmény, amely minden tekintetben megfelel a XXI. század követelményeinek. Az épület egyébként már most készen áll, a kapun belépve egységes színvilágú előkertbe jutunk, ahol a gumiburkolatos játszófelületek teret engednek a gyermeki képzeletnek, a korallos színvilág pedig a zöld környezettel alkot egységet. A tompa korall színű kerítéssel körbekerített területen épült bölcsőde zöldtetőjével, nyers falával szinte beleolvad a tájba. A tervezők olyan környezetet álmodtak meg a gyerekeknek, amely biztonságérzetet kelt bennük, valamint lehetőséget kínál a megismerésre és inspirálja őket a játékra, bújócskára, mozgásra vagy pihenésre. 

Kerülték a harsány színeket, előnyben részesítették a természetes anyagokat, az egyszerű tereket és formákat. Az épület közelít a passzívházhoz, amelyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A bölcsőde energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés optimális hőérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Passzív építészeti eszköz a zöldtető is, amely segíti a belső klímaszabályozást és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

A modern kor követelményeinek és a szakmai elvárásoknak mindenben megfelelő intézmény 72 gyermek ellátását teszi lehetővé.

A bölcsődében többek között a 100 főt ellátni képes konyha, terápiás céllal létrehozott sószoba, a mozgásfejlesztő helyiség és játszóudvar várja a gyerekeket. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlése szerint közel ötezer óvodai és iskolai beruházást hajtottak végre a kormány támogatásával az elmúlt négy évben. Ebben az időszakban 4576 óvodai és iskolai beruházás indult, illetve valósult meg, amellyel javultak a gyermekek és a pedagógusok körülményei. A 2018 óta elindult köznevelési beruházásokra 983 milliárd forintot fordított a kormány. Több egyéb programot is elindítottak, amelyek az iskolák és óvodák fejlődését szolgálják. A TTT (tanterem, tanuszoda, tornaterem) programban például 87 tornaterem, tanuszoda és tanteremfejlesztés valósult meg, a Modern Városok Programban 37 beruházást hajtottak végre 49 milliárd forint értékben. A Magyar Falu Programban 168 település kapott támogatást iskolaépület felújításához, 93 kistelepülésen épültek tornatermek, tornaszobák, valamint 496 kistelepülési óvoda fejlesztéséhez nyújtottak segítséget. 99 milliárd forintot fordított a kormány az óvodai kapacitások bővítésére, 698 iskola és 1048 óvoda újulhatott meg. Ezenfelül húsz olyan nagyszabású agglomerációs köznevelési beruházás kezdődhet meg, amelyek együttesen mintegy 150 milliárd forintos fejlesztést jelentenek.

(VH)