Hírek

Környezettudatos bölcsőde és tornacsarnok
Zöldtetők, napelemek, földhő és távfűtés felhasználásával tették környezetbarát épületekké az új bölcsődét és tornacsarnokot a tervezők
2021-02-07

Sikeresen pályázott Budafok-Tétény önkormányzata a Pénzügyminisztérium bölcsődeépítési programjához csatlakozva, elnyerve egy 300 millió forintos támogatást. Az újszerű épület tervezője, Pásztor Ádám lapunknak elmondta: a bölcsőde nulla energiafelhasználású épületben nyer majd elhelyezést, hőszivattyús megoldással, vagyis környezetbarát lesz, ami már elvárás a huszonegyedik században egy közintézménytől. Az elképzelések szerint hetvenkét kisgyermeknek lesz helye az új bölcsődében, amely a Terv utca 14/A alatti önkormányzati ingatlanon épül. A megépüléshez szükséges önrészt, amely többszöröse a támogatásnak, az önkormányzat biztosítja.

Az Archikon Kft. szakemberétől többek között megtudtuk, hogy a bölcsőde egyik passzív építészeti eszköze a zöldtető, ami a belső klímaszabályozást is segíti, és a csatornák csapadékterhelését is csökkenti.

Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentették, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik, padló- és mennyezetfűtéssel, ami optimális hőérzetet biztosít.

Építészetileg és energetikai szempontból is kuriózum lesz az új budafoki kosárcsarnok épülete. A projekt részleteiről Herczeg László vezető tervező számolt be lapunknak. A tornacsarnok a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola között épülhet meg hamarosan. 1500 és 1600 négyzetméter között van az épület teljes alapterülete, ebből 1100 négyzetméter maga a csarnoktér, a többi a kiszolgálóhelyiségeké.

A tervező elmondta: próbáltak a tetőszerkezet teraszosságával is alkalmazkodni a környezethez. Nincs fedett összeköttetése a csarnoknak sem a gimnáziummal, sem az általános iskolával. Azon túl, hogy a két intézmény diákjai igénybe veszik a termet, lesz egy bejárat a „kívülállók” számára is a lakótelep irányából. Napelemek lesznek a tetőn, ebből a szempontból is kedvező a tetőszerkezet ferde hajlásszöge. Az épület világítása és erősáramú rendszerei nulla forintból fognak működni, távhőt használnak a fűtésre, ami szintén környezetbarát. Továbbá – kihasználva a terület teraszosságát – az épületek egy része a föld alá kerül, így zöldtető kialakítására is mód nyílik.


Kapcsolódó cikkeink:

Sikeresen pályázott Budafok-Tétény önkormányzata a Pénzügyminisztérium bölcsődeépítési programjához csatlakozva, elnyerve a 300 millió forintos támogatást. A bölcsőde nulla energiafelhasználású épületben nyer majd elhelyezést, hőszivattyús megoldással, abszolút környezetbarát lesz, ami már elvárás a huszonegyedik században egy közintézménytől.

Az elképzelések szerint hetvenkét kisgyermeknek lesz helye az új bölcsődében, amely a Terv utca 14/A alatti önkormányzati ingatlanon épül. A megépüléshez szükséges önrészt, amely többszöröse a támogatásnak, az önkormányzat biztosítja.

Az Archikon Kft. 2019 tavaszán nyerte meg a bölcsőde tervezésére kiírt meghívásos pályázatot, a tervezésen – amely 2019 nyarán kezdődött el – közel húsz tervező építész és mérnök dolgozott fél évig.

Az újszerű épület tervezője, Pásztor Ádám beszélt az épülő bölcsődéről.

„A bölcsőde a pici gyermekek számára egyszerre jelenti a biztonságot és az ismerkedés terepét. Olyan környezetet terveztünk a gyermekeknek, ahol nem túlhatározott formák és harsány színek, hanem a természetes anyagok, az egyszerű, de változatos terek és formák inspirálják a gyerekeket játékra, bújócskára, mozgásra vagy pihenésre.

A bölcsődét visszahúztuk a főútvonaltól, az így kialakult zöld előudvar a későbbiekben közösségi térré, a helyiek találkozóhelyévé alakulhat. A telek alatt húzódó pincék kihívást jelentettek a tervezés során, állékonyságuk biztosítására az Önkormányzat a BME geológiai szakértőjét kérte fel. A gombamód megjelenő pinceszellőzők az épület elhelyezését is befolyásolták. A kürtőket karakteres, játékos elemekké alakítottuk és a koncepció részévé tettük, amik hol a zöldből, hol a játszóudvarok gumiburkolatából emelkednek ki. Ezek a messziről látható, szerethető elemek szándékaink szerint segítik a gyermekek új környezetbe való beilleszkedését.

A földszintes, hullámzóan tagolt épület a környező családi házas léptékhez igazodik, a kisgyermekeknek és nevelőiknek védett, biztonságos és árnyas belső udvarokat hoz létre. Növényzettel fedett tetejével, nyers, kőszerű külső falaival mintha a budafoki sziklás fennsíkból emelkedne ki, így a táj részéve válik. Az épületet körbeölelő, változó magasságú simított lábazat bekebelezi a gyerekmagasságban lévő ablakokat, búvóhelyet nyújtva nekik a játék során. Minden csoport önálló megközelítésű, saját kerékpár- és kismotortárolóval, így otthonosabb az épp beszokó kisgyermekek számára. A természetes faburkolatú csoportszobák nagy üvegfelületekkel kapcsolódnak a saját játszóudvarokhoz, ahol a faanyagú játékokat részesítettük előnyben, a telekre pedig 36 új fát telepítünk.

Az ideális tájolású telepítés, a déli oldalon kinyúló előtetők a parasztházak tornácaihoz hasonlóan gátolják a túlzott felmelegedést, míg a téli napsugarakat beengedik a csoportszobákba. Hasonló passzív építészeti eszköz a zöldtető, ami a belső klímaszabályozást is segíti, és a csatornák csapadékterhelését is csökkenti. Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentettük, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik, padló- és mennyezetfűtéssel, ami optimális hőérzetet biztosít.” (Ch. Gáll András)


Tornacsarnok épül a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola között, ahogy arról a Városházi Híradóban is beszámoltunk néhány hete. De ha már itt tartunk: tornaterem, tornacsarnok vagy kosárlabdacsarnok lesz ez? A projekt részleteiről Herczeg László vezető tervező számolt be lapunknak.

– Alapvetően a kosárlabda sportág igényeire terveztük a csarnokot – mondta a vezető tervező, az MCXVI Építészműterem Kft. munkatársa. – Nem véletlenül hívjuk csarnoknak, mivel azért nagyobb, mint egy hagyományos tornaterem. Úgy kell elképzelni, hogy kétszer akkora, hiszen két kosárlabdapálya fér el rajta. És ebből adódóan 34x34 méteres csarnoktérről beszélünk. Emellett persze tornacsarnok is, vagy akár még rendezvény-helyszín is lehet, mivel ekkora méretű terem nagyon kevés van a kerületben. Hogyha figyelembe vesszük a szomszédos Budai Nagy Antal Gimnázium, a Kolonics iskola vagy éppen az óvoda igényeit, akkor még nagyon sok mindenre lehet majd használni. 1500 és 1600 négyzetméter között van az épület teljes alapterülete, ebből 1100 négyzetméter maga a csarnoktér, a többi a kiszolgálóhelyiségeké.

– Adódik a kérdés, hogyha kosárlabdacsarnok a terem fő funkciója, akkor vajon lesz lelátó is?

– Igen, lesz lelátó, ezt úgy kell elképzelni, hogy két oldalról két lépcsőzetes mobillelátót tervezünk a csarnokba. A két edzőpályán keresztben lesz egy hivatalos méretű versenypálya, és mintegy háromszáz néző le tud ülni a mobillelátókon. Nem terveznek komolyabb tornákat, versenyeket, de korosztályos, ifjúsági viadalok elképzelhetők, sőt, a lelátók egy szalagavató bál közönségét, a szülőket is vendégül tudják látni. A tetőt illetően többféle megoldáson is gondolkoztunk, végül az ár is szempontnak bizonyult. A végleges verzió illeszkedik a környezet morfológiájába, egy kicsit emlékeztet a közeli Törley-csarnok tetőszerkezetére.

– Budafok valahogy a „hátát” nekiveti a dombnak, ahol a síkság és a domb találkozik, ott állnak a város, illetve a kerület legfontosabb ipari és középületei, és itt építik fel a tornacsarnokot is.

– Jól fog illeszkedni ebbe a sorba a csarnok – folytatta a tervező. – Próbáltunk a tetőszerkezet teraszosságával is alkalmazkodni a környezethez, nem kicsi épületről beszélünk, de elnézve a makettet, az az érzésem, hogy sikeresen megoldottuk a feladatunkat. Nincs fedett összeköttetése a csarnoknak sem a gimnáziummal, sem az általános iskolával. Azon túl, hogy a két intézmény diákjai igénybe veszik a termet, lesz egy bejárat a „kívülállók” számára is a lakótelep irányából. Négy akadálymentesített öltözőcsoport lesz a házban, profi konditerem, plusz egy nem túl nagy, de elégséges méretű konditerem, ahol rendezvények esetén egy büfét is el lehet helyezni. A nagy tornaszertárban szeparált részei lesznek a különböző iskoláknak. Kissé furcsa, hogy kerítés vágja ketté a területet, miközben tudjuk, hogy a két iskola közösen fogja használni a termet. Ha kell, mit ezt a kerítést le tudjuk bontani, és azt szorgalmazzuk, hogy a két intézmény közösen, egymással szinergiában használja a területet.

– Az épület energetikai rendszere az igazi kuriózum.

– A lehetőségekhez mérten megpróbáltuk a lehető legzöldebb épületet tervezni. Napelemek lesznek a tetőn, ebből a szempontból is kedvező a tetőszerkezet ferde hajlásszöge. Az épület világítása és erősáramú rendszerei nulla forintból fognak működni, távhőt használunk az épület fűtésére, ami szintén környezetbarát. Továbbá – kihasználva a terület teraszosságát, az épületek egy része a föld alá kerül, így – zöldtető kialakítására is mód nyílik. (Ch. Gáll András)