Ugrás a tartalomra

Környezetvédelemmel foglalkozik a képviselő-testület

2021. december 09. csütörtök
Kerületünk méltán viselheti a zöldkerület címet, hiszen szerencsére rengeteg zöld felületnek örülhetünk együtt. Az önkormányzat vezetésének kiemelt célja, hogy ne csak megóvjuk, de fejlesszük, bővítsük is ezeket a területeket, továbbá lehetőséget biztosítsunk arra, hogy minél több itt élő élvezhesse a természet közelségét.
Környezetvédelemmel foglalkozik a képviselő-testület

A decemberi testületi ülésen szavaztak a kerületben lévő táj- és környezetvédelmi területeket érintő koncepcióval kapcsolatos döntésről. A témát Somos Iván képviselő vetette fel, Karsay Ferenc polgármester pedig kijelentette, az ügy fontossága nem tűri a pártpolitikai ellentéteket, ezért támogatásáról biztosította azt. A Németh Zoltán alpolgármester által beterjesztett javaslatot el is fogadták. 2020 januárjában Karsay Ferenc polgármester együttműködést kért ennek kapcsán a fővárostól, amelyre azonban sajnos azóta sem kapott választ. Az önkormányzat fontos célja a természetvédelmi területek megóvása és bővítése. A Duna-part közös kincsünk, amelynek védelme kiemelten fontos. Németh Zsolt országgyűlési képviselő ezért egyeztetést kezdeményezett a Budapest Fejlesztési Központtal. A tárgyalás célja az volt, hogy a jövőben a Duna-part növényei, állatai és az emberek is jól érezzék itt magukat. Németh Zsolt szerint a Dunával, mint természet adta lehetőséggel, élni kell, hiszen az fontos a kerület számára közlekedési, környezetvédelmi és rekreációs szempontból is. Az országgyűlési képviselő ezért most a lakosok segítségét kéri. Az itt élők közösen dönthetnek arról, hogy mit szeretnének a Duna-parton. Németh Zsolt annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa javaslatait, társadalmi egyeztetést indított. Az alábbi linken Ön is elmondhatja véleményét: dunapart.nemethzsolt.hu.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, hogy a kerületünk minél zöldebbé váljon, a meglévő zöldfelületeinket pedig meg tudjuk tartani. Az önkormányzat által megalkotott Klímastratégia is ezt a célt szolgálja, amit decemberi ülésén tárgyalt a képviselő-testület. A stratégia célkitűzései között szerepel a lakóházak energiahatékonyságának növelése, valamint az épületek energetikai korszerűsítése. A tervek szerint kialakítanak egy elektromoskerékpár-megosztó rendszert is. Az önkormányzat tárgyalást kezdeményezett a fővárossal annak kapcsán, hogy a MOL Bubi, a Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer is minél előbb elérhetővé váljon az itt élők számára.

A Klímastratégia megalkotása kiemelten fontos lépés, hiszen a klímaváltozás mindenkit érint, és azonnali cselekvésre van szükség. Az önkormányzat nemcsak szavakban, hanem tettekben is tenni kíván környezetünk védelméért.