Ugrás a tartalomra

Koronavírus járvány és munkaerőpiaci krízis

2020. március 20. péntek
Dr. Farkas Zsuzsanna jogi szakértővel beszélgettünk a munkavállalók jogairól és az összefogás fontosságáról.
Koronavírus járvány és munkaerőpiaci krízis

A koronavírus-járvány gyors terjedése teljesen felforgatta az emberek mindennapi életét, a rutinná vált dolgok mostantól már nem a megszokott menetben történnek. A munkahelyeken is nagy a változás. Sok helyen megpróbálnak otthoni munkavégzésre átállni a dolgozók. Farkas Zsuzsanna jogi szakértőt kérdeztük a munkavállalók jogairól és az összefogás fontosságáról.

– Mi történik azokkal a munkavállalókkal, akik nem tudnak otthonról dolgozni?

– A hatályos jogi szabályozás alapján azon munkavállalók esetében, akik a munkakörük miatt nem tudnak úgynevezett home office-ban lenni, a munkavégzés során a munkáltatónak kötelessége biztosítani a biztonságos munkakörnyezetet. Ez a jelenlegi helyzetben jelenti például a fertőtlenítést, a megfelelő távolság biztosítását a kollégáktól.

– Vannak olyan ágazatok, ahol az otthonmaradás miatt csökken a munka, ők mit tudnak tenni?

– Álláspontom szerint a munkaszervezést kell a munkáltatónak úgy alakítania, hogy az minden meglévő munkavállaló számára viselhető legyen.

– Az egyéni vállalkozók egy részének nyújtott könnyebbséget a kormány az adókedvezményekkel, de a többiek mit tudnak tenni?

– Aki a munkavállalókat meg kívánja tartani, mindenképpen kérelemmel tud fordulni a NAV-hoz, hogy halasztást kérjen a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez. Sajnálatosan a többiek az elbocsátást, munkaidő-csökkentést, bércsökkentést tudják csak választani.

– Mit jelent a felek közötti megegyezés a munkajogban?

– A megegyezés munkajogi értelemben (is) azt jelenti, hogy mindkét fél elfogadja a megegyezésben kikötött feltételeket, amelyeknek azonban illeszkedniük kell a jogszabályokhoz. A vészhelyzet nyomán hozott rendkívüli intézkedések most még nagyobb mozgásteret biztosítanak a munkáltatók és munkavállalók közötti különböző típusú megegyezések létrejöttéhez. A 47/2020. (III. 18.) korm. rendelet alapján a felek ugyanis a munka törvénykönyvében foglaltaktól közös megegyezéssel, külön megállapodásban, különböző irányokba eltérhetnek. A jelenleg hatályos rendkívüli szabályok értelmében a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munka törvénykönyvében foglalt közlési szabályoktól (azaz az eddigi, a napi munkaidő megkezdése előtt legalább kilencvenhat órával korábban előírt tájékoztatási kötelezettségtől) eltérően is módosíthatja. A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan is elrendelheti, illetve a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti (ezektől eltérő kollektív szerződéses rendelkezések esetén is).

(Viszkocsil Dóra)