Ugrás a tartalomra

Kosárlabda-oktatás az óvodákban

2016. február 13. szombat
A Maci, a Csemetekert, a Rózsakerti és a Varázskastély Tagóvoda gyermekeivel is foglalkoznak szakedzők
Kosárlabda-oktatás az óvodákban

A tavalyi évben négy tagóvodában indult el a kosárlabda-oktatás a kerületben. Tarlós Ágnes, a „Kosárovi” vezetője bizakodva beszélt az első év tapasztalatairól. A játékos edzésekre folyamatosan lehet jelentkezni a www.kosarovi.hu oldalon.

A Maci, a Csemetekert, a Rózsakerti és a Varázskastély Tagóvoda gyermekei kezdhetnek el kosárlabdát tanulni szakképzett edzők segítségével. A kezdeményezés fő célja az volt, hogy a gyerekek játékos formában tanulják meg a kosárlabda alapjait, hozzászokjanak a rendszeres mozgáshoz és hogy legyen utánpótlása a kerületi „Kosársulinak”. 

– Középső és nagycsoportos óvodásokkal foglalkozunk az órákon. Az edzéseken a ritmuskészséget, az összekapcsolási készséget, a gyorsasági koordinációt és a csapatjátékot erősítjük a gyerekekben, mindezt játékos formában – mondta el lapunknak a kosárovi vezetője. Kifejtette: fontosnak tartják, hogy az óvodások együtt végezzék el a feladatokat, együtt dolgozzanak. A „Kosárovival” a családok életébe is becsempészik a kosárlabdát, hiszen a gyerekek biztosan otthon is szeretnek játszani, gyakorolni. 

– Hamar tudunk sikerélményt adni a gyerekeknek. Ez a program illeszkedik a BKK kosárlabdaprogramjához is. Az óvodásokat tovább tudjuk adni a Kolonics iskola kosárlabda osztályába, így ha valaki komolyan szeretné űzni ezt a sportot, megteheti a kerületen belül – ismertette a program előnyeit Balog István, a Budafoki Kosárlabda Klub vezetője. Az óvodai edzések év elején úgy kezdődnek, hogy az első két alkalommal a gyerekek megismerkednek az oktatókkal és a labdával. Ha valakinek nem tetszik ez a sportág, akkor választhat mást is. A tapasztalat az, hogy egy-két gyerek morzsolódik le, de év közben ugyanennyi csatlakozik is. 

– Próbáljuk nem szakirányba terelni a gyerekeket. A labdás koordinációs fejlesztés minden sportághoz kifejezetten jó alapot ad. Ha a család később nem a kosárlabdát választja, az itt megtanult alapképességek nem vesznek kárba – tette hozzá Tarlós Ágnes. Mint elmondta: mind a négy óvodás csoportban sok tehetséges gyermek van, reményekkel teli az utánpótlás.

(Viszkocsil Dóra)