Ugrás a tartalomra

Kosárlabdacsarnok épülhet Budafok-Tétényben

2020. július 04. szombat
Új sportlétesítmény épülhet a XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnázium telkén, amely tovább színesíti Budafok-Tétény sportéletének palettáját. A tornacsarnok tervezett helyszínét július 2-án mutatták be a sajtó képviselőinek.
Kosárlabdacsarnok épülhet Budafok-Tétényben

Örömteli hír, hogy új sportcsarnokkal gazdagodhat a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola – kezdte beszédét Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere a bejáráson, amelyen bemutatták a tervezett épület helyszínét a sajtó képviselőinek. A polgármester elmondta, a kosárlabdacsarnok együttműködésben jön létre: részt vállal benne a kormányzat, az önkormányzat, a sportegyesületek és a helyi vállalkozók is.

A Budai Nagy Antal Gimnázium udvarára tervezett épület elsősorban edzéseknek és a közeli iskolák testnevelés óráinak adna helyt, de időszakosan ifjúsági versenyeknek, tornáknak és egyéb rendezvényeknek is otthont nyújthat. - emelte ki Jurás László önkormányzati képviselő, akinek célja, hogy segítse a kerületi utánpótlásbázis fejlődését. Mint fogalmazott a Budafoki Kosárlabda Klub és a MAFC vezetésével nagyot álmodtak, melynek eredményeként olyan tornacsarnokot építhetnek Budafok-Tétényben, amelyre az elmúlt 20 évben nem volt példa.

A részletekre kitérve elmondta, hogy a létesítmény csarnokterébe két edzőpályát terveznek elhelyezni, amelyeken keresztbe forgatva kaphat majd helyet a centerpálya. Emellé mobil lelátók nyithatók, ahol összesen 400 fő fér majd el. Az épületet úgy helyezik el a telken, hogy mind a Budai Nagy Antal Gimnáziumból, mind pedig a Kolonics György Általános és Köznevelési Sportiskolából is könnyen megközelíthető legyen.

A Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatója, Manolovitsné Erdőközi Orsolya örömét fejezte ki a fejlesztés kapcsán, hiszen az új épület közel 500 gyereknek nyújt majd lehetőséget a sportolásra.

Az épületbe négy öltözőt terveznek, amelyek egyenként 25 főt tudnak befogadni. Helyet kapnak további kiszolgálóhelyiségek, például szertár, orvosi szoba és a nézők részére kialakított vizesblokk, de lehetőség lesz büfé elhelyezésére is a körülbelül 1800 négyzetméter területű csarnokban. Az üzemeltetési költségek alacsonyan tartása érdekében természetes megvilágítást és szellőzést terveznek a létesítménybe, amelynek energetikai rendszerét is elsősorban megújuló forrásból képzelik el. A belső elektromos rendszerek korszerűek, alacsony fogyasztásúak lesznek, az építéshez környezetbarát anyagokat használnak majd fel. Mivel az épület műemléki környezetbe kerül, ezért kiemelten fontos az építészeti kialakítás és a meglévő környezet tiszteletben tartása.

Ferencz Gábor, a Budafoki Kosárlabda Klub elnöke, valamint Dinnyés Attila, a MAFC szakmai igazgatója arról számoltak be, hogy a kosárlabdaszövetséggel karöltve komoly utánpótlásbázis létrehozásán dolgoznak a dél-budai régióban. Véleményük szerint az új helyszín lehetőséget ad majd arra, hogy szélesítsék meglévő bázisukat, amely már óvodás kortól várja a fiúkat és lányokat.

Mint elhangzott, a csarnok a Budafoki Kosárlabda Klub, a Műegyetemi Atlétikai és Football Club, valamint a Kosárlabdát Kedvelők Clubja által benyújtott TAO pályázat segítségével valósulhat meg, amelyet a Magyar Kosárlabda Szövetséghez nyújtottak be. A tervezési pályázatot a szövetség azzal a feltétellel fogadta el, hogy a kerület önkormányzata is támogatja, és biztosítja a szükséges, 30 százaléknyi önrészt. Az önrészt  az önkormányzat vállalta, de a fennmaradó 70 százalékot viszont a pályázóknak kell hozzátenni.

A csarnok építéséhez már több kerületi cég is csatlakozott, de továbbra is várják azon vállalkozók jelentkezését, akik társasági adójuk felajánlásával segítenék a kerületi gyermekek sportolási lehetőségeinek bővítését és a kosárlabdautánpótlás nevelését.

A kosárlabdacsarnok építésének lehetőségét Dávid Kornél, 127-szeres válogatott magyar kosárlabdázó, a Chicago Bulls egykori játékosa is örömmel fogadta. A kerületben élő sport szakember fontosnak tartja a gyermekek sportra és egészséges életre való nevelését, melyekhez kiváló alapot biztosíthat a korszerű csarnok. A létesítmény a „sportos kerület” jelleget is erősítheti, ami Budafok-Tétény egyik ismertető jegye. A sajtótájékoztató végén reményét fejezte ki, hogy lesz majd lehetősége kilátogatni a csarnokba, és megnézni a jövő kosaraspalántáit.