Ugrás a tartalomra

Koszorú a kommunizmus áldozatainak

2022. március 09. szerda
Németh Zsolt: Nagyon nehéz napokat él meg most is a magyarság
Koszorú a kommunizmus áldozatainak

Világviszonylatban százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát, Kelet-Közép-Európában a számuk elérheti az egymillió főt. Hazánkban százezrek vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzések során, és ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra testileg és lelkileg megnyomorított, börtönbe zárt, megkínzott és megbélyegzett.

A Kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én az önkormányzat a pártokkal, egyházakkal, civil szervezetekkel és a kerület polgáraival közös megemlékezést és koszorúzást tartott a Városház téri 1956-os emlékműnél, valamint Takács Pál emléktáblájánál.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében többek között arra is felhívta a figyelmet: ne feledjük, hogy miről szólt a Brezsnyev-doktrína, hiszen olyan időket élünk, amely minket erre határozottan figyelmeztet. Magyarország nem léphetett ki a Varsói Szerződésből, ezért az 1956-os forradalomnak és a forradalom megtorlásának az áldozataival kellett adóznunk.

– Nagyon nehéz napokat él ma meg Magyarország, különösen a kárpátaljai magyarság, de az egész világ, hiszen azt tapasztaljuk, hogy Oroszország a Brezsnyev-doktrínához hasonlóan nem akarja elengedni azokat az országokat, amelyek körbe veszik, és katonai agresszióval támadta meg szomszédunkat, Ukrajnát. Az orosz agresszió napjaiként fog ez a néhány nap bevonulni a történelembe, amely nagy valószínűséggel egy új fejezetet nyit az életünkben. A mostani események kísértetiesen hasonlítanak az 1956-ban, Magyarország megszállása idején történt eseményekhez – fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország, mi, magyar emberek kiállunk Ukrajna mellett, a harminc éve független és területileg integer, szuverén Ukrajna mellett.

Komlóssy József kisebbségi jogvédő politikus, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának volt alelnöke megemlékező gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A Sopronban végzett és kétszáz egyetemi társával Kanadába emigrált erdőmérnök rövid történeteken keresztül elevenítette fel az általa megélt eseményeket, majd beszédét a reformáció 500. évfordulóján elhangzott gondolattal zárta:

„Nem az azonos nyelv, nem az azonos nemzetiség, még csak nem is az azonos társadalmi osztály, ami az embereket összeköti, hanem az azonos értékrend.”
Az ünnepség, amelyen Priska József Tamás két megzenésített verse hangzott el Szilvásy Anna énekművész és Rózsa György gitárművész előadásában, koszorúzással és a dr. Takács Pál emléktáblájánál közösen elénekelt 90. zsoltárral ért véget.

Tamás Angéla