Ugrás a tartalomra

Közgazdaságtan óvodásoknak

2015. szeptember 28. hétfő
A Közösségi tudat napján Sándor Katával is találkozhatunk
Közgazdaságtan óvodásoknak

Nem egyszerű egy kisgyermeknek megmagyarázni, mit jelent a tulajdon, a munkamegosztás, a lopás vagy a drog, hogyan működik és mire jó a rendőrség, a bank vagy a biztosítás, mit értünk környezetvédelmen vagy a másság elfogadásán. Ebben nyújt segítséget a Sándor Kata–Varga Gábor szerzőpáros által megírt és Baróthy Andrea illusztrációival gazdagított mesekönyv, A Kerek Erdő Közössége. Az óvodások azonban olyan fogalmakkal is találkoznak, mint a házasság intézménye, a pénz szerepe, a családi kassza, betegségek terjedése vagy a fogyatékosság, ezért került sor arra, hogy Sándor Kata közgazdász Az Erdők Szövetsége címmel megírja és kiadja második mesekönyvét is. Sándor Katával a kereskedelmi forgalomban nem kapható, közgazdasági mesekönyvekről és a Közösségi tudat napjáról beszélgettünk.

– Hogyan születik meg egy ilyen komoly témákkal foglalkozó mesekönyv?

– Közgazdászként sokszor szembesültem azzal, hogy mennyire tájékozatlanok az emberek a napi élethez elengedhetetlenül fontos ügyekben.

– Miért nem a felnőtteknek írt egy jól használható kézikönyvet?

– Könyvtárnyi szakirodalom van a felnőtteknek. Úgy gondolom, hogy miközben felolvassa valaki a gyermekének a mesés történeteket, átismétli a gazdasági életben használt kifejezéseket, a minket körülvevő intézmények működését és az ehhez kapcsolódó viselkedési normákat. Az Erdők Szövetsége a jelenkor társadalmi-gazdasági összefüggéseinek alapjait mutatja be, amelyhez a Magyarország Alaptörvényében foglalt szellemiséget és elveket tartottam szem előtt, de például a könyvben ismertetett szociális intézményrendszer alapvetően egész Európára jellemző.

– A kiadványok miért a legkisebbek számára készültek?

– Tapasztalatom szerint a nagycsoportosokat már érdeklik ezek a témák, sőt véleményük is van az eseményekről, de azok útvesztőiben csak segítséggel képesek eligazodni. Ehhez szeretnék nekik a szüleiken keresztül segítséget nyújtani. A megjelent könyveket még nem lehet megvásárolni, mert azokat támogatóink segítségével ajándékként adjuk a gyerekeknek az óvodákban és iskolákban, hogy a segítséget ne a családokkal „vetessük meg”.

– Tavaly bejegyezték az „Erdők Uniója” Közösségi Tudat Fejlődését Segítő Alapítványt, melynek első nyilvános rendezvénye, a Közösségi tudat napja október elsején lesz a Klauzál Házban. Milyen célt tűztek maguk elé?

– Többek között szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekek közösségi tudatának fejlesztése elsősorban a család feladata, amelyhez mi segítséget tudunk nyújtani. Éljenek hát a szülők a felkínált lehetőséggel és fogadják el – egyelőre könyv formájában – a segítő kezet.

– Milyen programra számíthatunk ezen a csütörtöki délutánon?

– Az önkormányzat támogatásával megvalósuló, ingyenes programon bemutatkozik az „Erdők Uniója” Alapítvány, valamint a Magyar Gyerekkönyv Fórum és előadást tart Himer Csilla, a gyermekeknek szóló „Pénzmesék” sorozat szerzője. A megjelenteket terveink szerint a Budafok Big Band műsorával ajándékozzuk meg. (Tamás Angéla)

(VH)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/09/16/programajanlo-kozossegi-tudat-napja/

http://www.promontortv.hu/2015/05/18/oktato-konyvsorozat-gyerekeknek/