Ugrás a tartalomra

Közlemény

2019. augusztus 01. csütörtök
Álhír kerületi kilakoltatásról
Közlemény

Több médiumban július 31-én megjelent egy álhír, - anélkül, hogy az újságíró annak valóságtartalmáról az önkormányzatot megkérdezte volna - miszerint Budafok-Tétény Önkormányzata az utcára tett önkormányzati lakásából egy segítségre szoruló idős bácsit.

A valóság azonban köszönőviszonyban sincs a hírrel.

A Szociális Szolgálat vezetője az alábbiakról tájékoztatta a polgármestert:

A cikkben szereplő személy valóban egy önkormányzati bérlakásban élt és valóban több havi lakbérrel tartozik, amit többszöri felszólítás ellenére sem rendezett.

A volt bérlő ellen 2019. május és júniusában több esetben érkezett a hivatalhoz panasz a ház lakói és a közös képviselő részéről, hogy a kérdéses lakásból elviselhetetlen bűz árad kifelé, és a lakást elborítja a szemét. A lakók sokáig toleránsak voltak, de az elviselhetetlen állapotok miatt mielőbbi intézkedést kértek.

A szociális munkatársak a lakásban elviselhetetlen állapotokat találtak, a wc-t elöntötte a fekália, mindent elborított a szemét (ami a képeken is látható). Tekintettel a lakó életvitelére, a többi lakót is veszélyeztető fertőzés- és járványveszélyre a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Irodáján eljárás indult a szomszédok bejelentésére.

A Társasházban 16 db lakás található, itt több gyermekes család, és idősek is élnek, az ő életüket keserítette meg a lakó.

A Családsegítő Szolgálat többszöri megkeresésre tudott csak a bérlővel egyeztetni, hogy a lakásba bejusson, és fel tudja ajánlani a segítségét. Az illető úgy nyilatkozott, hogy nem kér segítséget, meg tudja oldani problémáit.

A hivatal legutóbb 2019. június 13-án szólította fel a volt bérlőt az együttélés szabályainak betartására és a lakás kitakarítására. Mivel a lakó semmilyen ígéretét nem tartotta be, a Szociális Szolgálat a bérlakást önerőből kitakaríttatta 2019. július 3-án. A szomszédok elmondása szerint a volt bérlő életvitele nem változott ezt követően sem, a szemét és bűz ismét elkezdett gyűlni a lakásban.

A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, mivel az idős, beteg férfi nem volt képes magát ellátni, a lakást fenntartani, négy felnőtt gyermeke sem volt hajlandó befogadni, elhelyezést talált számára a Baptista Szeretetszolgálat egyik intézményében, amit elfogadott és az általa használt lakást önként adta át 2019. július hó 30. napján. Az idős férfit ideiglenesen egy háromágyas szobában helyezték el, ahol a személyes dolgait is tarhatja és egészségi állapotának javítása érdekében jelenleg a Honvéd Kórházban vizsgálják.

Összegezve, az önkormányzat a hírekkel ellentétben NEM rakta ki az idős bácsit az utcára, hanem-, mivel a hozzátartozói vagy nem tudták vállalni a befogadását, ellátását vagy nem tudtuk elérni őket - megfelelően elhelyezte és folyamatosan figyelemmel kiséri helyzetét.

Az önkormányzat jogi lépéseket tesz azon médiumok ellen, akik egyoldalú tájékoztatással félrevezették a széles közvéleményt ezzel rossz színben tüntették fel a szociális ágazat szakembereit, az önkormányzatot és a klienst is méltatlan helyzetbe hozva.

 

Budafok-Tétény Önkormányzata