Ugrás a tartalomra

Közönségsiker a Duna-parti Jégsátor

2022. január 17. hétfő
Az első tapasztalatok szerint nagy az igény az új sportlétesítményre
Közönségsiker a Duna-parti Jégsátor

Lassan egy hónapja várja a korcsolyázni vágyókat a Dél-budai Jég- és Szabadidő Centrum, közismertebb nevén a jégsátor a DunaFok szabadidőpark tőszomszédságában. Az egykori BIK-pálya helyén épült a létesítmény – a korosabb budafokiak még emlékeznek arra, hogy az 1965-ig működő szabadtéri pályát telente felöntötték vízzel, és tavaszig ott korcsolyáztak a téli sportok szerelmesei, köztük e sorok írójának édesapja. Merthogy akkoriban még voltak telek Budafokon…

„Magam is megfordultam a Jégsátorban, elvittem korcsolyázni az unokáimat, és örömmel újságolhatom, hogy sokan voltunk, a kerületiek szó szerint birtokukba vették a Duna-parti jégpályát” – mondta Karsay Ferenc polgármester. – Megjegyzem, a kerületnek hivatalosan nem sok köze van a sátorhoz, a működtető a Pesterzsébeti Farkasok Hockey Club, amelynek az elnöke és vezetőedzője a közelmúlt remek jégkorongozója, Dobos Tamás barátom. De azt magam is látom, hogy van igény Budafokon a jégfelületre, amelyből most már kettő van, hiszen a Piac tér mellett is van egy pálya, méghozzá szabadtéri. És mindkét helyen ingyenes oktatás keretében sajátíthatják el a korcsolyázás tudományát úgy a gyerekek, mint a tanulni vágyó felnőttek.”

Ráadásul még olcsóbban is, mint ha elbumliznának a Városligetbe, ahol a Műjégen a felnőtteknek 1500, a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak 1000 forint a belépő, míg a budafoki jégsátorban csupán 1200, illetve 800 (a diákoknak) és 700 (a nyugdíjasoknak).

A Piac téri jégpályán 12–13 éves hokis gyerekek oktatták a korcsolyázást. Egyelőre úgy tűnik, nagyobb az igény, mint a pályák befogadóképessége, ami örvendetes fejlemény. Délelőttönként több mint 400 óvodásnak tartanak ingyenes oktatást, és jelenleg zajlanak a tárgyalások az iskolákkal egy hasonló konstrukció kialakítására.
A polgármester arról is beszélt, hogy a sátor nem biztos, hogy végleges megoldás, ha lesz rá igény, akár épület is kerülhet a jégfelület fölé. A jégsátor koncepciójáról egyébként már az előtt döntöttek, mielőtt megépítették volna a DunaFok szabadidőparkot és tornapályát, amihez a TÉR_KÖZ pályázaton nyert el pénzt a fővárostól az önkormányzat. Van itt kosár- és kézilabdapálya, erősítő eszközök, s még egy Natura 2000-es védett természeti terület is lent, a Duna partján.

Itt állították fel az akkor egyedülálló Szmolenszk-emlékművet is Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és kísérete tiszteletére, akik 2010. április 10-én légikatasztrófában lelték halálukat.

A jégsátor-beruházásra felhasznált építési területen korábban sitthalmokat temettek el, és tizennégy invazív fa állt, akácok és nyárfák. Ezeket előre pótolták, és az építkezés megfelelt minden jogszabálynak, környezetvédelmi előírásnak, s ami a legfontosabb: a kerületi lakosok igényeinek is.

Ch. Gáll András