Ugrás a tartalomra

Közös a cél, nagy a kihívás

2020. november 26. csütörtök
Németh Zsolt (Fidesz) és Molnár Gyula (MSZP), kerületünk két parlamenti képviselője beszélt munkájáról a pandémia embert próbáló viszonyai között. A két politikustól ugyanazokra a kérdésekre kerestük a választ
Közös a cél, nagy a kihívás

1. Hogyan értékeli az országgyűlési választások óta eltelt időszakot, mit sikerült elérnie a parlamentben a kerületiek érdekében?

2. Mit szeretne még elérni a parlamenti ciklusban, ami a kerületben élőket is szolgálja, nekik is fontos?

3. Milyen pozitívumokat lát a kerület életében, a fejlesztésekben, min kellene még változtatni?

4. Mit üzen a kerületieknek ebben a vészterhes, koronavírus-járvány sújtotta időszakban?

5. Mit szól a múlt heti Duna-parti szemétszedési akcióhoz, amelyben egy fideszes és egy DK-s önkormányzati képviselő fogott össze?

Közös a cél, nagy a kihívás

Németh Zsolt

1. Az elmúlt két évben számtalan dolgot sikerült megvalósítanunk. Engem legbüszkébbé a kerületünkben idén átadott Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium megálmodása és megvalósítása tett. A református gimnázium létrejöttével egy olyan új oktatás-nevelési intézmény valósult meg, melyhez fogható beruházás évtizedek óta nem volt Magyarországon. Az új iskola a kerület, a református egyház és az állam szoros együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.
Földútjainkat folyamatosan számoljuk fel a kormányzati Budapesti Útépítési Program keretében. Mintegy 10 km új, szilárd burkolatú út épült Budafok-Tétényben, így kerületi, belterületen lévő földútjaink nagy része aszfaltburkolatot kapott.
Az extrém sportok kedvelőinek pedig jó hír lehet, hogy sikeresen pályázott az önkormányzat az Országos Görpark Program és az Országos Bringapark Program keretében, így 125 milliós állami támogatással épülhetnek meg a különleges sportpályák.

2. A kerület vezetésével karöltve dolgozunk egy nagy kapacitású P+R parkoló kialakításának lehetőségén az M0-s autóút és M6-os autópálya csomópontjánál, amely alkalmas lenne a belső városrészek tehermentesítésére. Folytatni kívánjuk a közösségi közlekedés javítását. Az elmúlt évek közút- és vasútfejlesztései után még mindig megoldandó probléma a közlekedési kapcsolatok szűk keresztmetszete, főleg közúton. Rövid távon is hatékonyan fejleszthető a vasúti és villamosközlekedés. Valódi elővárosi vasút kialakítása szükséges.
Sok budafok-tétényi életét keseríti meg a Budaörsi Repülőtérről felszálló hobbigépek okozta zajterhelés. Az itt lakók megkeresésére Karsay Ferenc polgármesterrel közösen igyekszünk megmozgatni az államigazgatás fogaskerekeit ahhoz, hogy elfogadható megoldás jöjjön létre. Ebben az ügyben találkozót szerveztem Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával.

3. Komoly pozitívumnak tartom, hogy megújult a budafoki Káldor Adolf szakrendelő: az EU-s támogatással történt energetikai felújítás után a fenntartó kerületi önkormányzat 100%-os finanszírozásával teljes belső felújítás volt az épületben. Jövőre a kormány Egészséges Budapest Programjának keretében kerületünk modern CT- és panorámaröntgen-berendezést is fog kapni.
Rengeteg dolog megvalósítása vár még a kerületre, és ezekből én is maximálisan szeretném kivenni a részemet, hogy országgyűlési képviselőként a magam lehetőségeivel és eszközeivel támogassam a kerület elképzeléseit. Úgy gondolom, hogy Karsay Ferenc polgármester úrral közösen hatékonyan tudjuk közösségünk és Budafok-Tétény érdekeit szolgálni.
Elkészült a Dunafok Szabadidőpark, nemsokára elkészül a kerületi helytörténeti gyűjtemény is Budafok központjában. Elindult a Bornegyed projekt turisztikai program, amelynek célja, hogy Budafok-Tétény Budapest bornegyede legyen. De említhetném még a nagytétényi kastély fejlesztését, és egy új, méltó kiállítás kialakítását.
A legnagyobb volumenű problémát Dél-Buda közlekedése jelenti, szerencsére partnerre találunk a területért felelős Fürjes Balázs államtitkárban.

4. Lassan megérkezünk az advent időszakába, készülődünk a karácsonyra testben és lélekben. És tesszük ezt a koronavírus árnyékában. Mindannyiuknak jó egészséget, türelmet és kitartást kívánok! Biztos vagyok benne, hogy fegyelmezetten és felelősségteljesen viselkedve, együtt sikerülni fog a járványt legyőzni. Különösen nagy köszönet jár azoknak, akik akár a járvány első vagy most, a második hullámában önkéntes munkájukkal segítik a védekezést. Akár az idős szomszédról gondoskodván, akár maszkok varrásával, adományok gyűjtésével.

5. Csak gratulálni lehet a két képviselőnek, Krieger Krisztinának és Kovács Istvánnak, illetve valamennyi résztvevőnek, akik óriási mennyiségű szeméttől szabadították meg kerületünk Duna-partját. Ez is jól mutatja, hogy a közös cél érdekében képesek vagyunk összefogni

Molnár Gyula

1. Budafok-Tétény és Újbuda sokszínű, izgalmas, változatos része a városnak. Mindegyik terület saját történettel, szokásokkal, büszke és elkötelezett lokálpatrióta lakókkal. Egyéni országgyűlési képviselőnek lenni itt komoly kihívás, de egyben felemelő érzés is. Aki ismer, az tudja, hogy pontosan értem és érzem azt a finom különbséget, hogy a politikusnak mikor kell a saját pártját képviselnie, és mikor kell mindenkivel szemben a szűkebb környezetének az érdekeiért harcolni. Persze amikor a parlamenti munkában globális, általános jogi kérdések merülnek fel, nehéz azt látni, mindez miképpen érinti a kerület lakóit. Nehezíti a képviselői munkát az is, hogy az elmúlt két esztendőben mindössze kétszer sikerült a helyi médiába bekerülnöm. De ezen szavazások és viták mellett több aktuális helyi témát sikerült a „nagypolitika” szintjére emelni. Ilyenek volt a szemétszállítással kapcsolatos anomáliák, a repülési folyosók változásával fokozódó zajterhelés kérdése és az oktatás problémái, különös tekintettel a Budai Nagy Antal Gimnáziumban tapasztalható helyzetre.

2. Továbbra is szeretnék támogatni minden olyan javaslatot, amelyik nem csorbítja a jogállam kereteit, a média függetlenségét és szabadságát, az önkormányzati rendszer autonómiáját, és segít a szociálisan rászoruló emberek mindennapi gondjain. A parlamenti ciklus hátralevő része nagy valószínűséggel a pandémiáról és a hosszú távú hatások kezeléséről fog szólni! Azért fogok dolgozni, hogy mindenkinek elérhető legyen az influenza, majd a COVID elleni oltás, hogy ne folytatódjon az önkormányzati pénzek elvonása, ingyenesen teszteljék a pedagógusokat és szociális munkásokat, és az állásukat vesztőknek nagyobb összegben és hosszabb időre álljon rendelkezésre az álláskeresési támogatás.

3. A kerületi szlogen – Kisváros a nagyvárosban – pontosan tükrözi a térség jellegét és sajátos problémáit. Látom a szándékokat és törekvéseket, hogy tiszta, rendezett és biztonságos kerületben élhessünk. Alapvető kérdés az átmenő forgalom kezelése, amelyben új helyzetet teremt az új Duna-híd építése. Szeretném, ha napirenden maradna a belső városrész rehabilitációja, egy igazi városközpont kialakítása. A munkám fontos eleme a folyamatos kapcsolattartás a helyi civil közösségekkel. A hagyományok ápolásának egyik legszebb példája a borkultúrára építő rendezvények és programok bővítése. Gratulálok a BMTE-nek, hogy 74 év után újra első osztályú labdarúgócsapattal büszkélkedhet városrészünk!

4. Soha nem látott kihívások elé állított mindenkit ez a járvány. Nekünk, politikusoknak is újra kell gondolnunk, hogy milyen módszerekkel tudjuk a kapcsolatot tartani a helyi választókkal. A lokális médiához való nehezebb hozzáférés miatt az elmúlt napokban telefonon kerestem meg a polgárokat, és aki kérte, azt személyesen is meglátogattuk. Szeretném megköszönni azt az önfeláldozó munkát, amit a védekezésben részt vevők kifejtenek. Legyünk türelmesek, tartsuk be a szabályokat, vigyázzunk magunkra és egymásra!

5. Talán szokatlan, ha azzal kezdem a választ, hogy szomorú! Szomorú abban az értelemben, hogy ennek örülnünk kell – örülök is persze –, és ez nem teljesen magától értetődő napi jelenség. A helyi politika átkerülése a pártpolitika mezejére nem kívánatos. Akit megválasztanak helyi képviselőnek, az attól a pillanattól kezdve mindenkit képvisel, mert az érdekek és a feladatok ugyanazok. Nagyon vágyom egy olyan világra, ahol ezek az elvek uralkodóvá válnak, és majd az kerül be a hírekbe, aki nem így 
cselekszik!

(Ch. Gáll András)