Ugrás a tartalomra

Közös gondolkodás a kerületi bor- és pezsgőkultúra elterjesztéséről

2017. január 27. péntek
Budafok-Tétény bor-és pezsgőkultúrájának népszerűsítésében érdekelt szereplők találkoztak a Városházán a YouInHerit elnevezésű nemzetközi projekt keretében.
Közös gondolkodás a kerületi bor- és pezsgőkultúra elterjesztéséről

A tavaly nyáron induló projekt keretében öt ország (Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Olaszország és Lengyelország) fiataljai gondolkodnak közösen arról, hogyan lehet olyan tradicionális mesterségek továbbélését, újjászületését segíteni, mint a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a gondolakészítés, vagy a borászat. A január 26-án a Városházán tartott találkozó résztvevői a helyi bor-, és pezsgőkultúra fennmaradását és népszerűsítését tűzték zászlajukra.

A találkozón képviseltette magát többek között Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Tomori Pál Főiskola, a Soós István Borászati Szakképző Iskola, a Kempelen Farkas Gimnázium, valamint több helyi borászat és civil szervezet, sőt Bitay Gergő, kerületi sommelier is.

Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a projekt akkor lesz igazán sikeres, ha a fiatalokat is meg tudják vele szólítani, ha magukénak érzik a kerület kulturális értékeit, hagyományait, és ha ezeket fiatalos lendülettel, friss ötletekkel képesek lesznek fenntartani és tovább éltetni.

A résztvevők közötti mintegy kétórás párbeszéd rávilágított arra, hogy mostanáig szinte teljesen rejtve maradtak a nagyközönség számára a kerület kulturális értékei (kivétel ez alól a Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál, amikor a pincészetek is kinyitnak), és hogy ezekről a kincsekről a kerületben felnövő fiatalok nagyon keveset hallanak. A projekt célja többek között ennek a helyzetnek a javítása, valamint a bor-és pezsgőkészítéshez kapcsolódó szakmák népszerűsítése, vonzóvá tétele. A kerület ismertsége kapcsán beszéltek arról is, hogy egyre nagyobb teret hódít az élményalapú, úgynevezett emocionális turizmus, és hogy ezt milyen formában lehetne kiaknázni helyi szinten. A turizmus fejlődésének egyik fő akadályát több résztvevő abban látta, hogy fővárosi régióként Budafok-Tétény nehezen jut hozzá az európai uniós pályázati forrásokhoz.

A nemzetközi projektben hazánkat a Soós István Borászati Szakiskola képviseli, akik kifejezetten a borász szakma továbbélését, népszerűsítését, a helyi borászati értékek turisztikai vonzerővé kovácsolásával kívánják majd támogatni egy kísérleti projekt keretében.

A YouInHerit 2016 júniusában indult egy előkészítő találkozóval Budafok-Tétényben. A 3 évig tartó projekt során a helyzetértékelést és igényfelmérést követően, különböző kísérleti projektekben a fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhatják ötleteik életképességét. Elkészül egy olyan regionális akcióterv, amely a kulturális értékek fenntartható módon történő megőrzését és a fiatalok bevonását segíti. A projekt eredményeit felhasználva szakmai tréninget is szerveznek majd a döntéshozóknak és a partnereknek.

A projekt az Interreg Central Europe Program támogatásával valósul meg, vezető partner Budafok-Tétény Önkormányzata.

Kapcsolódó videó.