Ugrás a tartalomra

Közös színünk a zöld

2016. március 24. csütörtök
Díszpolgárrá választották Bogó Ágnes nagytétényi környezetvédőt
Közös színünk a zöld

A Budafok-Tétény polgáraiért végzett különösen jelentős tevékenységéért az idén Bogó Ágnes környezetvédőt tüntette ki az önkormányzat képviselő-testülete a Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep – Díszpolgára címmel. A március 15. tiszteletére rendezett ünnepi testületi ülésen Bogó Ágnes azoknak mondott köszönetet, akikkel a Metallochémia bezáratásáért, a kármentesítésen és a nagytétényi terület rehabilitációján együtt dolgozott, akik ezt a több mint harminc éven át tartó harcot vele együtt elindították és végigvitték, akik ezt az ügyet politikai hovatartozásuktól függetlenül fontosnak tartották és támogatták. Az emberi összefogás szép példájaként említette azt a közös erőfeszítést, amely során a kerület mindenkori vezetése képes volt nem vörösben vagy narancssárgában, hanem zöldben látni a világot annak érdekében, hogy megszűnjön a talaj szennyezettsége, a nagytétényiek visszakaphassák elveszett életterüket és ismét egészséges környezetben élhessenek.

Bogó Ágnes neve összeforrt többek között a Zöld Jövő és a Nagytétényi Ember és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesülettel, Zánkával és a Civil Konzultációs Tanáccsal. A díszpolgár elmondta lapunknak: arra a legbüszkébb, hogy a környezetterhelt területből egy újra életképes, élő Nagytétény válhatott, és a talajcserével, valamint az infrastrukturális rásegítéssel újra életet leheltek belé.

– Nagyon sokan betegedtek meg a szennyezett talaj miatt, köztük a fiam és én is. A gyártól ötszáz méterre laktunk és lakunk ma is, így nálunk is, mint sok helyen, kilencven centiméter mélyen kellett kicserélni a talajt. 2004 és 2008 között ezerkétszáz ingatlan kármentesítését végezték el – említette személyes érintettségét Bogó Ágnes.

A Civil Konzultációs Tanács elnökeként a díszpolgár arról beszélt, hogy Budapesten csak két kerületben működik ilyen szervezet, amelynek létrejöttét azzal a céllal kezdeményezte az önkormányzat 2011-ben, hogy a kerületben működő nyolcvan civil szervezet közül azzal a huszonnyolccal, amely minden törvényi előírásnak megfelel, minden tekintetben együtt tudjon dolgozni.

– Az önkormányzat bizonyos közfeladatok ellátásában számít ránk, és a kerületet érintő kérdésekben kikéri a véleményünket. Nincsenek kitaposott ösvények, rajtunk múlik, hogy mit érünk el – tájékoztatta lapunkat új munkaköréről Bogó Ágnes. Hozzátette: reméli, sikeres lesz az együttműködésük, és szót tudnak érteni, ahogy ez a Zánkán igazgatóként eltöltött tizenkilenc éve alatt is sikerült fenntartóival, a négy és fél kormány harmincnyolc miniszterével. (Tamás Angéla)