Ugrás a tartalomra

Közös ügyünk a környezetvédelem

2023. november 16. csütörtök
Németh Zoltán: Nemcsak programot alkotunk, hanem a gyakorlatban is segítünk a klímavédelmi célok megvalósításában
Közös ügyünk a környezetvédelem

A kerület vezetése a legutóbbi testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket az önkormányzat környezetvédelmi programjának készítéséről. Az előző ilyen program elfogadása óta számos előrelépés történt a környezetvédelemben Budafok-Tétényben. Erről kérdeztük Németh Zoltán alpolgármestert.

– A képviselő-testület az előző ülésén tárgyalta a kerület környezetvédelmi programjának készítéséről szóló tájékoztatást. Mik az önkormányzat főbb céljai a környezetvédelemben?
– Az előző környezetvédelmi program 2018-as elfogadása óta számos előrelépés történt a kerületben a környezetvédelem, a klímavédelem területén, tehát nemcsak programot kívánunk alkotni a jövőre nézve, hanem az eddigi programjainkkal, cselekedeteinkkel is igyekeztünk azt bizonyítani, hogy környezettudatos önkormányzat a miénk. Az egyik fontos célkitűzésünk az edukáció, a szemléletformálás, úgy a gazdasági szereplőké, mint a lakosságé, a legkisebbektől a legidősebbekig. Egyrészt információkkal látjuk el a lakosságot és a vállalkozókat, hogy mit tehetnek a környezetvédelem, a klímavédelem érdekében az élet számos területén, másrészt akciókkal is segítjük a helyieket, hogy bizonyos dolgokat meg tudjanak tenni a célok megvalósítása érdekében.

– Mondana néhány példát is? Milyen akciókkal, programokkal segítenek?
– Sokat segítünk például a kerti hulladékok kezelésében. Ingyenes ágdarálást biztosítunk a kerületiek számára, komposztládákat, zöldzsákokat adunk, esővízgyűjtőket is osztottunk a lakosságnak. Osztunk rendszeresen virágokat, növényeket is a helyieknek, akik pedig többek között ezek segítségével a legszebb kerteket, balkonokat hozzák létre Budafok-Tétényben, elnyerhetik a Tiszta, virágos kerületért díjat. Az elismeréshez már bevezettük a „Természetbarát kert” kategóriát is, tehát nemcsak az esztétikai érték számít, hanem a környezettudatos kertgondozás is. Intézményeinkben a bölcsődétől, óvodától kezdve a középiskoláig beépítik a környezettudatos szemléletformálást a gyerekek nevelésébe, oktatási programjaiba. Számos szemétszedési akciót is indítottunk és indítunk, többek között a természetvédelmi területeinken, például a Tétényi-fennsíkon vagy a Duna-parton.

– Korunk nagy kihívása a klímaváltozás, a globális felmelegedés megállítása, hatásainak enyhítése. Ehhez korszerű energetikai programokkal csökkenteni kell a káros anyagok kibocsátását. Mit tesz a kerület ennek érdekében?
– Az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el a kibocsátáscsökkentés területén is, például az energetikai beruházásaink révén. Nincs olyan intézményünk, amelyet ez ne érintene. Napelemes fejlesztéseket, LED-fényforrások telepítését végeztük el ezekben az épületekben, illetve tervezzük elvégezni. Egyrészt a saját intézményeinkről van szó, a bölcsődékről, óvodákról, szociális és kulturális intézményekről, de az orvosi rendelőkben is vannak ilyen fejlesztések, ahol a betegek ellátását végzőket segítjük az energiaszámlájuk csökkentésében. Foglalkozunk azzal is, hogy a fosszilis energiafelhasználásról áttérjünk a megújulóra, például a Klauzál Ház emeletét már hőszivattyús rendszerrel fűtjük. Ezeket a fejlesztéseket igyekszünk folytatni, a lehetőségekhez mérten.

– Hogyan segítenek a lakosságnak, hogy csökkenteni tudja az energiaszámláit, és ezzel a kibocsátást is?
– Az energiatakarékossági programok révén a lakosságnak is segítünk. Ilyen például a LED-csereprogramban való részvétel, amely ingyenesen segíti a lakosokat energiatakarékosra cserélni az izzókat. Van olyan pályázatunk is, amely kisebb energetikai korszerűsítésekhez nyújt támogatást a magánlakásokban, illetve házakban. Ennek az összege kétszázezer forint, amit például fűtésszabályozásra, nyílászárók szigetelésére, cseréjére, és számos más dologra is fel lehet használni.

– Fontos cél a klímaváltozás megfékezése, de sajnos már ott tartunk, hogy alkalmazkodnunk is kell a megváltozott természeti körülményekhez. Hogyan működik a kerületben a klímaadaptáció?
– Ebben nemcsak az önkormányzatnak van szerepe, hanem a fővárosnak is lenne. A klímaváltozás következtében például egyre gyakoribbak azok az égszakadások, amelyek miatt egyszerre nagyon sok csapadék zúdul a nyakunkba. A klímavédelmi cselekvési tervünkben felhívtuk a fővárosi önkormányzat figyelmét arra, hogy a csapadékvíz-elvezetésben, -kezelésben van dolguk, ez az ő feladatuk, az esővíz-elvezető csatornákat tisztítani, fejleszteni kell. Elsődlegesen persze megtartani kell a csapadékvizet, és amit nem tudunk megtartani, felhasználni, azt kell elvezetni. Ezért a kerület fokozottabban vigyáz a zöldterületek megtartására, és próbálja bővíteni is ezeket.

– Hogyan tudják megvédeni a zöldterületeket manapság, amikor szinte divattá vált a nagyvárosokban az összes ingatlan beépítése, lebetonozása, térkövezése?
– Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nagyon káros tud lenni a házak környékének leburkolása mindenféle kényelmi szempontok miatt, például azért, hogy ne kelljen falevelet söpörni vagy füvet nyírni. Ez további csapadékvíz-problémákat okoz, miközben a hőszigethatás által kellemetlenebbé teszi a mindennapokat, károsítja a környezetünket, hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ezért olyan környezetvédelmi rendeletet hoztunk, amelyben egyértelművé tesszük, hogy a zöldfelületi, fásítottsági előírásoknak megfelelő zöldállományt folyamatosan fenn kell tartani. Hiszen a kerületi szabályozási terv övezetenként meghatározza, hogy minimum mekkora legyen a zöldfelület (csak a fennmaradó részt szabad beépíteni, leburkolni). A minimális fásítottságra is van szabály, vagyis hogy egy adott területen legalább hány négyzetméterenként kell megtartani, illetve ültetni lombos fákat. A farendeletünk értelmében pedig a magántulajdonon is engedélyt kell kérni a lombos fák kivágására, és pótolni kell ezeket. Küzdünk a tarvágások, az indokolatlan fakivágások ellen. Az önkormányzat a zöldterületek bővítése érdekében szeretné elbontani a fölösleges burkolatokat is, erről természetesen szükség szerint tájékoztatjuk a lakosságot, az ilyen lépést egyeztetés előzi meg.

– Mi köze van az önkormányzatnak ahhoz, hogy mi történik egy magáningatlan kertjében?
– Úgy gondoljuk, hogy nagyon is van köze, hiszen ez közös ügyünk, ugyanazt a levegőt szívjuk, mindannyiunk életminőségét, komfortérzetét védjük, ha a környezetünket próbáljuk megóvni. Szeretnénk ebben példát is mutatni, minden évben jelentős számban ültetünk fákat a közterületeinken. Ugyanakkor a saját területeinken törekszünk az ápolt, minőségi zöldterület fenntartására, fejlesztésére. Ebben felvesszük a versenyt bármelyik fővárosi kerülettel.

– Megkezdődött a fűtési szezon, ilyenkor sajnos intenzívebb a levegőszennyezés is, hogyan tudják mérsékelni ennek káros hatásait?
– Talán ez az egyik legnehezebb dolog, mert nem tudunk minden kályhába benézni. Nagyon fontos ebből a szempontból is az edukáció, a szemléletformálás, hogy eleve ne jusson eszébe az embereknek olyan dolgokat eltüzelni, amelyekkel súlyosan szennyezik a levegőt. Ez akár hatósági eljárást is vonhat maga után, de a levegőtisztaság védelmében fontos akcióink is vannak. Ha már valaki kénytelen vegyes tüzelést alkalmazni, a szociálistűzifa-támogatásunk révén a rászorulókat segítjük olyan, minőségi tüzelőhöz jutni, amelynek az elégetésével kevésbé okoznak kárt a környezetben.

– Sajnos még mindig előfordulnak illegális hulladéklerakások is a kerületben. Ez ellen hogyan tudnak védekezni?
– Ebben a kérdésben is fontos a megelőzés a kárelhárítás mellett. Egyrészt a már sokszor említett szemléletformálás segíthet sokat, sokszor az illegális hulladék például azért keletkezik, mert élnek olyanok is a kerületben, akiknek egyáltalán nincs kukája. Ez érthetetlen. Régóta egyeztetünk a fővárosi hulladékszállítással foglalkozó céggel ebben az ügyben. Az illegális hulladéklerakók ellen különböző szemétszedési akciókkal is küzdünk. Bízunk benne, hogy ez nemcsak a területek megtisztítása miatt eredményes, hanem felhívjuk vele a figyelmet arra is, mekkora aljasság az illegális hulladéklerakás. Régóta működik nálunk hulladékudvar is, ahová el lehet vinni a sittet és más hulladékokat. Fontos ugyanakkor a fogyasztási szokások megváltoztatása is, hiszen rajtunk is múlik, mennyi műanyag, illetve fémhulladékot vásárolunk.

– Mindezek alapján valóban úgy tűnik, a környezetvédelmi program nemcsak egy dokumentum, amit betettek a fiókba.
– Valóban nem csak azért van ez a programunk, mert kötelező ilyet megalkotni. Sokat tett és a jövőben is sokat tesz majd az önkormányzat a környezetvédelem fontosságának tudatosításáért, illetve a gyakorlatban is sokat segít a klímavédelmi célok megvalósításában.

Haraszti Gyula