Ugrás a tartalomra

Közterület-felügyelő a lakosság szolgálatában - Videóval frissítve!

2024. február 21. szerda
Éles András: Szép szóval eredményesebbek lehetünk.
Közterület-felügyelő a lakosság szolgálatában - Videóval frissítve!

A legfontosabbnak a közbiztonságot, a közrend fenntartását tartja Éles András, aki a kerületi közterület-felügyelet csoportvezetői tisztségét tölti be nyolc hónapja. Nagy rutinnal rendelkezik ehhez a munkához, hiszen előző munkahelyein is a lakosság közérzetének javításáért, biztonságáért dolgozott.

– Lassan három évtizede vagyok egyenruhás – közli büszkén Éles András, aki eltökélten fáradozik azon, hogy minél szebb, jobb, tisztább, biztonságosabb környezetben éljünk. Szívesen említi meg „egyenruhás” múltját:

– Főnyomozóként, közrendvédelmi járőrként, sőt lovas rendőrként is dolgoztam 17 évig, és ez idő alatt sok tapasztalatot gyűjtöttem különféle esetekről, valamint az állampolgárokkal való bánásmódról. Később pedig már közterület-felügyelőként bővíthettem, bővíthetem tudásomat több kerületben, hasonlóan hosszú ideje. Tavaly július elején jöttem ide a szomszédos kerületből, amit nem bántam meg.

– Miben más itt, mint a korábbi területeken volt? Milyen tapasztalatokat gyűjtött Budafok-Tétényben a nyolc hónap alatt?

– Most értettem meg igazán a sokat hangoztatott szlogen lényegét, hogy „Kisváros a nagyvárosban”, mert, ahogy egyre jobban megismertem ezt a szép, hangulatos kerületet, egyre inkább otthon éreztem, érzem magam. Vidéki származásom miatt a kertváros mindig közelebb állt hozzám, mint mondjuk a belvárosi betontenger. Azt tapasztalom, hogy Budafok-Tétényben az állampolgárokkal bensőségesebb kapcsolatot lehet kialakítani, mint máshol, és szép szóval többet lehet elérni, mint szigorral. Amikor nem jogkövető személybe „botlunk”, a velük való beszélgetés, meggyőzés legtöbbször sokkal hasznosabbnak tűnik, mint a személytelen szankcionálás.

– Akkor még nem is „botlott” bele munkatársaival nyolc hónap alatt komolyabb ügybe, állampolgári kihágásba? Ennyire jogkövetők a budafok-tétényiek, illetve a kerületünkben megforduló idegenek?

– Nem panaszkodhatunk, talán a legjellemzőbb szabályszegés a közterület-foglalás, a KRESZ szabályainak be nem tartása, az ingatlanok előtti részek elhanyagolása – leginkább a fűnyírás elmaradása –, az építkezések, illetve környékük tisztán tartásának hiánya. Ilyenkor felhívjuk a háztulajdonosok vagy építésvezetők figyelmét, hogy mielőbb pótolják a hiányosságokat. Azért előfordultak kirívóbb esetek is, mint nemrég az ominózus gyógyszerszórás a Bartók tagóvoda melletti parkban, ahol már rendőri intézkedésre is szükség volt.

– Elegendően vannak a feladatok ellátásához?

– Úgy gondolom, hogy jelenleg igen, tizenketten vagyunk a közterület-felügyeletnél, de a létszám emelése sokkal hatékonyabb és eredményesebb munkavégzést eredményez. Most jött a csapatunkba a húszéves Horváth Vivien, aki jelenleg közterület-felügyelői tanulmányait folytatja, hogy ő is a kerület érdekeit szolgálja. Reméljük, annyira megtetszik neki ez a munka, hogy hosszabb távra tervez nálunk dolgozni. Nem árt a fiatalítás, hiszen a jövő generációja egy sokkal többrétű, más jellegű gondolatmenettel fejlesztheti a közös munkánkat.

Temesi László