KSH-felhívás

2015. március 18. szerda
Megkezdődik az évente zajló háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel

Az életszínvonal alakulása országos közügy, vizsgálatát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) többek közt a lakosság fogyasztásának és életkörülményeinek felmérése révén végzi. Ezt a célt szolgálja a háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel (HKÉF), amely részletes információkat gyűjt a lakosság fogyasztási szokásairól, jövedelmi helyzetéről és életkörülményeiről.

A felmérés 2015. március 16-án kezdődik és május 15-ig tart. Az adatfelvételben részt vevő 13 ezer háztartás kiválasztása véletlenszerűen történik. A megkérdezett háztartások válaszadásukkal közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a magyar, mind az európai döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak a magyar háztartások életszínvonaláról.

A háztartásokat felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek. A kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: vagy Interneten vagy a kérdező személyes közreműködésével. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, egyedi azonosítás nélkül történik. A kérdezőnek válaszoló háztartások ajándékot kapnak, míg a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között táblagépeket sorsolunk ki.

A KSH e felvétel alapján különböző nemzetközi szervezetek számára (Eurostat, UNICEF, Világbank, OECD) rendszeresen szolgáltat adatokat. A hazai felhasználók közül a háztartások életszínvonalára vonatkozó információk iránt újságírók, magánszemélyek, cégek, bankok, piackutatók is rendszeresen érdeklődnek.

Budapesten valamint Pest megyében összesen 3157 háztartást keresnek fel a KSH munkatársai.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal