Ugrás a tartalomra

Külpolitikai kitekintés Nógrádi Györggyel

2017. március 24. péntek
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a Savoyai Kör vendége.
Külpolitikai kitekintés Nógrádi Györggyel

Teltházas előadást tartott Nógradi György kül- és biztonságpolitikai szakértő március 22-én a Budafok-Tétény Baráti Körök Székházában. A házigazda, Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, köztük Szabolcs Attila országgyűlési képviselőt és Németh Zoltán alpolgármestert.

Nógrádi György személyes történetekkel fűszerezve, közel egy órás előadásban elemezte a világpolitikai folyamatokat, az erőviszonyok változását és a migráció alakulását. Végül a feltett kérdésekre is válaszolt.

Elmondta, hogy sem Hillary Clintont, sem Donald Trumpot nem tartja optimális választásnak az amerikai elnöki pozícióra, azt azonban leszögezte, hogy az USA külpolitikai iránya az elnökválasztást követően határozottan megváltozott. Kiemelte azt is, hogy Amerika pozíciója folyamatosan gyengül a világpolitikai színtéren, bár belátható ideig nem lesz párja a hírszerzési versenyben. Kína számára a mai világrend pedig nem elfogadható, a szakértő ezért korunk jelentősebb várható konfliktusait a csendes-óceáni térségben valószínüsítette.

Nógrádi György szerint Amerikához, Kínához és Oroszországhoz képest Európa többé nem globális szereplő és az olyan konfliktusok, mint a migránsválság vagy az ukrán válsághelyzet miatt egy ideig nem is lesz az. Azonban megjegyezte azt is, hogy „...egy erős Európa nem amerikai, nem orosz és nem kínai érdek. ...erős Európát Európán kívül senki nem akar.”

Szó esett a Visegrádi négyek Nyugat-Európával szembeni, migrációs válságban kialakult egységéről is, azonban a helyzet megoldását latolgatva a szakértő hozzátette, ha nem állapodik meg a két nagyhatalom, USA és Oroszország, akkor nem lesz hosszútávú megoldás a szíriai, iraki és líbiai helyzetre sem.

A világpolitikai erőviszonyok alakulásáról biztosat nem mondhatunk, azt azonban biztonsággal állíthatjuk, hogy a Brexit és Trump megválasztása kétségkívül változást hoz az egész világra - mondta Nógrádi György. 

(Dávid Petra)