Ugrás a tartalomra

Kultúrafinanszírozás értékalapon

2020. február 20. csütörtök
A Klauzál Gábor Művelődési Központ vendége volt Fekete Péter államtitkár
Kultúrafinanszírozás értékalapon

Négyszáz helyszínen ezer programmal várta az embereket a hétvégén a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat, melynek megnyitóját a Klauzál Házban tartották múlt pénteken. Az ünnepi beszédet mondó Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyilatkozott a Városházi Híradónak.

Kultúrafinanszírozás értékalapon– Mi a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat jelentősége, és miként támogatja a kormány?

A Kultúrházak éjjel-nappal valójában kirakat. Megmutatja ebben a három napban, hogy mit is tesznek a mi közművelődési intézményeink. Egyedülálló Európa közepén, hogy van nekünk egy olyan hálózatunk, amelyben több mint kétezer intézmény – faluháztól művelődési házig – működik, összefogva az adott közösség kulturális tevékenységét. A kormány mindezt két oldalról karolja fel. Van egyrészt egy Nemzeti Kulturális Alapunk, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkársága nagy odafigyeléssel és anyagiakkal is segíti a programokat. De sokkal többet jelent az anyagiaknál, hogy értékeljük ezt a munkát, hogy itt vagyunk, hogy megfogjuk a gyerekeink kezét, és elhívjuk a nagyit, és együtt megyünk el. A közösségi tereinket be kell lakni, különben nincs értelme az egésznek.

– Budafok másodszor kiemelt helyszín, tavaly a beharangozót, idén a megnyitót tartották kerületünkben. Milyen meggondolásból?

Ezt én is megkérdeztem a szervezőktől, és kiderült, hogy nagyon komoly pályázat eredménye a helyszínválasztás. Több tucat kultúrház pályázott arra, hogy ők lehessenek a nyitó helyszín, és a Klauzál Ház győzött! És ahogy az imént végigsétáltam a házban, láttam, hogy méltán nyerte el ezt a megtiszteltetést. Itt rend van, a ház sugárzik az alkotókedvtől, csillogó szemű gyerekekkel és míves kiállításokkal találkoztam, fantasztikus ruhába öltözött népdalénekes hölgyekkel és rendben tartott koncertteremmel. Gratulálok a kerületnek és a kultúrház működtetőinek!

– Van egy világhírű zenekarunk, a Budafoki Dohnányi Zenekar, ilyen együttessel még megyei jogú városok sem nagyon rendelkeznek. Felfigyeltek-e rájuk kormányszinten?

Ó, hát persze, nyilvánvalóan. Hazánk egyik legkomolyabb kulturális értéke a komolyzenei hálózata, ennek az oszlopos tagja a Dohnányi Zenekar, a ma esti (2020. február 14. – a szerk.) koncertre is várjuk a környékbeli lakókat. A Cziffra-fesztiválnak is a kiemelt szereplői ők.

– Bekerül-e a Budafoki Dohnányi Zenekar az állami támogatottak körébe?

Átfogó támogatási feladatsort írt ki a kulturális kormányzat, és ahogy én a Dohnányi zenekar vezetőivel tárgyaltam, ők egyetértenek azokkal a célokkal, amelyeket a támogatás eléréséhez kitűztünk. És amennyiben ezeket a célokat magáévá tudja tenni a zenekar, akkor az ezért járó anyagi támogatási forrást is biztosítani tudja a kulturális kormányzat.

– Kerületünkben pezsgő kulturális, gasztronómiai élet zajlik, talán ön is hallott a pincejáratokról, arról, hogy Budafok Budapest bornegyede, és hallott Dél-Buda legnagyobb ingyenes kulturális és gasztronómiai rendezvényéről, a szeptemberi Pezsgő- és Borfesztiválról. A kormányzat tudja-e támogatni ezeket, illetve feltételezem, hogy már eddig is támogatta.

Jó itt élni ezen a településen, Budafokon és Tétényben, megannyi személyes ismerősöm, barátom lakik itt. Az ön által felsorolt kulturális eseményeket nagyra tartjuk, polgármester úr munkáját nagyra értékeljük, és minden lehetséges eszközzel támogatjuk.

– Mekkora forrást szán idén a kormány a kultúrára, és ezeket az összegeket milyen elvek menték osztják szét? Hiszen a kultúrfinanszírozás viták kereszttüzébe került.

Az Eurostat kibocsátotta a legfrissebb statisztikáját, és kiderült, hogy Európában a lakosság-, illetve a GDP-arányos kultúrfinanszírozás összegében magasan vezet Magyarország. Olyan hatalmas, komoly tradíciókkal rendelkező országokat előzünk meg, mint Németország, Franciaország, Olaszország vagy Anglia. A magyar nemzeti össztermék 1,2 százalékát fordítjuk kultúrára. Tehát kultúrnemzet vagyunk, nagyon sok pénzt költünk művelődésre. Arra kell figyelnünk, hogy az összeg elosztása a leghatékonyabb legyen. Három rendszert működtetünk párhuzamosan. Van az állami rendszer, fenntartunk nemzeti intézményeket – a Nemzeti Színházat, a Nemzeti Múzeumot –, van továbbá az önkormányzati rendszer, ennek keretében támogatjuk azokat az önkormányzatokat, amelyek úgy döntenek, hogy fenntartanak kulturális intézményeket, és emellett létezik a független művészeti rendszer, amelynek keretében alkotóművészek, alkotó közösségek létrehozhatnak kis csoportokat, és ehhez is nagyon jelentős támogatást biztosítunk. Végig kell gondolnunk, hogy ezt a gigantikus mennyiségű közpénzt, amit a művelődésre fordítunk, hogyan tudjuk a leghatékonyabban szét- és elosztani. Ennek az elosztásnak szigorúan értékalapon kell történnie. Másképpen: teljesítményalapon, azaz akik többet tesznek a közösségért, akik nagyobb közfeladatot vállalnak, azoknak kell több pénzt kapniuk.

(Ch. Gáll András)


Mindennap értéket adunk! – Országos megnyitó a Klauzál Házban - Videóval frissítve!