Ugrás a tartalomra

Küzdelem a védőnőkért

2023. március 24. péntek
Levelet küldött a Miniszterelnökségnek a polgármester a helyi Védőnői Szolgálat megtartása érdekében
Küzdelem a védőnőkért

Komoly védőnőhiány alakulhat ki a kerületben, hogy ha megvalósul az a terv, hogy a kerületi szolgálat dolgozói valamelyik közeli kórház felügyelete, fenntartása alatt végzik majd a munkájukat az önkormányzat helyett. Karsay Ferenc polgármester, aki ezt kifogásolva levelet is írt a kormányzatnak, a napokban egyeztetett a védőnőkkel.

Az egészségügyben zajló átalakítások a védőnői szolgálatot is érintik, ezért Karsay Ferenc polgármester és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester március 13-án egyeztetést tartott az intézmény dolgozóival. Karsay Ferenc elmondta: a tervek szerint a védőnők július elsejétől a legközelebbi kórház felügyelete alatt végeznék a munkájukat, vagyis nem kerületi intézményhez tartoznának. Hat másik polgármesterrel együtt ezért levelet írtak a kormányzatnak, amelyben megfogalmazták az ezzel kapcsolatos kifogásainkat. – Úgy véljük, hogy annyira beágyazott, és a település életében alapvető tevékenységet végeznek a védőnőink, hogy az ő helyük Budafok-Tétényben van, és mindenben igyekszünk is segíteni a munkájukat – szögezte le Karsay Ferenc. Hozzátette: a védőnőink nemcsak egészségügyi ellátással foglalkoznak, hanem prevencióval is, miközben számos, a szociális ágazathoz kapcsolódó feladatuk van, úgyhogy kár lenne ezt a kapcsolatot megszüntetni, illetve nem hivatalossá tenni. Ezért a levelünkben azt jeleztük a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, gondolják át, hogy az önkormányzatok legalább maguk dönthessenek arról, fenn akarják-e tartani a védőnői szolgálatot vagy sem. Mi mindenesetre szeretnénk – jelentette ki a polgármester. Emlékeztetett: már értek el eredményt hasonló ügyben, hiszen a szakrendelő esetében is egy ilyen irányú döntést terveztek, de ez nem született meg. A Káldor Adolf Szakrendelőre milliárdokat költött az önkormányzat az elmúlt években, ezért pozitívumként élik meg, hogy a kerületnél maradhatott – jegyezte meg Karsay Ferenc.

Kincsverőné Pötörke Katalin, a kerületi Védőnői Szolgálat vezetője reményét fejezte ki, hogy sikerül elérnie a célját a polgármesternek. Mint mondta, azért is fontos ez, mert volt korábban, hogy kórházhoz vagy szakrendelőhöz tartoztak a védőnők, de messze a legjobb megoldás az volt, hogy most önálló intézményként tudnak működni az önkormányzat fenntartása alatt. A helyhatóság ugyanis maximálisan partner volt abban, hogy a munkájukat minél magasabb színvonalon tudják végezni. – Az állások is jól be voltak töltve, ezzel is csak akkor volt gond ideiglenesen, ha valaki nyugdíjba ment vagy gyermeket vállalt, és átmenetileg kiesett az ellátásból. Egy központosítás azonban ezt felszámolná, hiszen távolabbi településekről is részt vesznek a XXII. kerületi szolgálat munkájában védőnők, akik azért jöttek ide dolgozni, mert jók a körülmények. Ha ez megszűnik, akkor komoly védőnőhiányra kell felkészülnie a kerületnek – fejtette ki a Védőnői Szolgálat vezetője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az esetben veszélybe kerülhet az iskola-egészségügyi ellátás is, mert a szolgálatnál főállású iskolaorvosok is dolgoznak.

(VH)