Ugrás a tartalomra

Lábnyiki csángó gyermekek balatoni nyaralása budafok-tétényi „keresztszülők” támogatásával

2017. augusztus 12. szombat
Két napon át Bogó Ágnes és Bakos Miklós biztosított számukra élményekben gazdag, színes programokat.
Lábnyiki csángó gyermekek balatoni nyaralása budafok-tétényi „keresztszülők” támogatásával

A 17 lábnyiki csángó gyerekből és két pedagógusból álló csoport augusztus 1-én a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület szervezésében érkezett Balatonszepezdre, az V. kerületi önkormányzat táborába. Az itt töltött két hét alatt több programon is részt vettek.

Augusztus 4-én és 6-án egész napos programsorozatra vitte a lábnyiki gyerekeket a két budafok-tétényi keresztszülő, a kerületi díszpolgár, Bogó Ágnes és a köztiszteletnek örvendő, kerületi faipari vállalkozó, Bakos Miklós. Pénteken a veszprémi állatkert után balatonfüredi és tihanyi kirándulás következett, vasárnap a Zánkai Erzsébet Táborban fürdés és úszásoktatást is volt - utóbbit Bogó Ágnes tartotta -, majd sétavitorlázás következett. A programok teljes költségét (belépőjegyeket, buszbérlést, étkezést stb.) a két budafok-tétényi „keresztszülő” vállalta magára.

Mindezek előzménye, hogy 2016 májusában Karsay Ferenc polgármester vezetésével a budafok-tétényi keresztalja csíksomlyói zarándoklata során ellátogatott a moldvai távoli faluba, Lábnikra, felkeresve az ottani csángó magyar közösséget, felkeresve a Lábnyiki Magyar Házat is. A keresztalja tagjai akkor megfogadták: amikor csak tehetik, visszatérnek ide, illetve meghívják Budafok-Téténybe a lábnyiki csángó testvéreket, kölcsönösen erősítve a magyar összetartozást. Idén februárban ottani gyerekek látogathattak Budafok-Téténybe. A programokról honlapunkon is beszámoltunk. Bogó Ágnes és Bakos Miklós ekkor csatlakozott a „keresztszülők” táborához, anyagilag is támogatva a gyerekek magyar tanulását, a Lábnyiki Magyar Ház működtetését, fenntartását. Bogó Ágnes elmondta vállalásuk között szerepel az is, hogy évente több alkalommal is ajándékcsomagokat küldenek a fogadott gyerekeiknek, most őszre épp fehérnemükre és lábbelikre gyűjtenek, amit majd az alapítvány juttat el Lábnyikra a falugondnok, Csongor Attila közreműködésével.

Bakos Miklós a budafokteteny.hu-nak úgy fogalmazott, Lábnyik esetében egy nagyon szegény faluról van szó, a legtöbb házba még a vezetékes ivóvíz sincs bevezetve, a most itt nyaraló 17 gyerek szülei közül csupán egynek van gépkocsija, a gyerekek odahaza a földeken, a mezőn is keményen dolgoznak a család megélhetését biztosítva. Hozzátette: a mi fogadott gyermekeink 3-4 éve kezdtek el magyarul tanulni, gyönyörűen énekelnek, táncolnak! Ahogy a csángó himnusz mondja: " mi is magyarok vagyunk"! Aki egyet ért említett célokkal, annak várjuk a támogató segítségét egy hiteles, igaz ügyben – hangsúlyozta Bakos Miklós.

 

További részletek:

http://www.facebook.com/miklos.bakos.18/videos/1414066638685759/

http://www.nszgylovagrend.hu/uj/index.php/19-blog/budapest/39-labnyik-csangok-gyermekek-keresztszulei

ttp://www.facebook.com/agnes.bogo1?fref=ufi&pnref=story

http://www.facebook.com/profile.php?id=100008063446650&fref=ts

http://www.keresztszulok.hu/keresztszulove-valni.html