Ugrás a tartalomra

Lajhárok, panda és kakadu

2021. április 06. kedd
Gyermekrajzokat tartalmazó naptár a Gádor iskolában
Lajhárok, panda és kakadu

Ebben a nehéz időszakban a Gádor Általános Iskolában különösen fontosnak tartják a pedagógusok, hogy olyan elfoglaltságot, sokakat megmozgató tevékenységet kínáljanak a gyerekeknek, amely egyben tartja az iskola közösségét. Ennek szellemében született meg az a gyermekrajzokat tartalmazó naptár, amelyet a Gádor Általános Iskola Öko munkaközössége jelentetett meg január végén, és a jövendő első osztályosok számára nemrég meghirdetett, ismerkedést szolgáló „rajzverseny” is.

Lajhárok, panda és kakadu

– Az Állatok világnapja alkalmából rajzversenyt hirdettünk a gyerekeknek. Technikai és méretbeli megkötöttség nélkül rajzolhattak, festhettek. Olyan képeket kértünk tőlük, amelyeken a valóságos állatokat a lehető leghűbben ábrázolják. Legalább százhúsz alkotás érkezett a felhívásunkra, amelyek előzsűrizését az iskola rajztanára, Kaszás Réka végezte el. Munkaközösségünk a kiválogatott művekből választotta ki azt a legjobb tizenkettő + egyet, amelyekből ez a naptár elkészült – mesélte el a gyermekmunkákból álló kiadvány „előéletét” az ökocsoport vezetője, Nógrádiné Tokai Marietta.

A pályázatra a legváltozatosabb munkák érkeztek zsiráfról, teknősről, leopárdról és mókusról, de volt kardszárnyú delfin, kolibri, páva és vöröshasú madár is. A naptárkészítés ötlete Békyné Csabai Éva fejéből pattant ki, amikor tiszteletbeli tagként részt vett a zsűri munkájában.

– Ökoiskola vagyunk, a környezetvédelem kiemelt szerepet játszik intézményünk életében. Akkreditált Kiváló Tehetségpontként is számon tartanak minket, ezért külön örülünk annak, hogy a naptáron keresztül is megmutathatjuk, milyen tehetséges gyerekek járnak a Gádorba – emelte ki a kiadvány további előnyeit az igazgatóhelyettes, aki hozzátette, hogy a Diákönkormányzat anyagi hozzájárulásával, szülői segítséggel készült naptár ezer forintért megvásárolható az iskola portáján.

A kiadvány borítóján Ájpli Dorka (7.a) Madár kukaccal című rajza kapott helyet. A hónapoknál Gárdonyi Nóra (6.a), Pető Dorka (7.a), Bakos-Müller Noémi (5.a), Maros Veronika (7.n), Kátai Lívia (8.b), Papp Leila (5.n), Wohner Viktória (7.n), Józsa Emese (8.b), Gál Anna (4.n), Papp Emília (7.a) és Komondi Laura (7.n) egy-egy alkotása látható.

Ebben a tanévben nem adódott alkalom arra, hogy személyesen találkozzanak egymással a szülők, a pedagógusok és a jövő tanév első osztályosai. Mivel az általános iskolai beiratkozás időpontja 2021. április 15. és 16. napja, és addig esély sincs arra, hogy a pedagógusok megismerhessék jövendő tanítványaikat, ezért a két osztályvezető tanító, Kormos Erika és Nógrádiné Tokai Marietta gondolt egyet, és rajzos bemutatkozásra buzdította az iskolába igyekvő nebulókat. A gyerekeket arra kérték, készítsenek rajzot egy általuk választott témáról, a szülők pedig fotózzák le az elkészült munkákat úgy, hogy azon gyermekük és a rajz is jól látható legyen. Az alkotásokat kezükben tartó „kisiskolások” fényképét a két pedagógus e-mailben várta az iskolában március 15-ig.

(Tamás Angéla)