Ugrás a tartalomra

Lakóhelyünktől a nagyvilágig- Videóval frissítve!

2020. szeptember 29. kedd
Felföldiné Pálmai Gyöngyi biológia-földrajz szakos pedagógus kapta a Gráf Antal-díjat
Lakóhelyünktől a nagyvilágig- Videóval frissítve!

A Baross Általános Iskolában ottjártamkor már lázas munka folyt. Felföldiné Pálmai Gyöngyit is a tantermében lévő számítógép előtt találtam meg, ő éppen a helyi tanterv alapján állította össze a tanmeneteit.

– Nagyon meglepődtem és nagyon-nagyon örülök, hogy elismerik a munkámat. Jóleső érzéssel tölt el, hiszen megerősítést kaptam, hogy jó irányba haladok a gyerekekkel, megfelelően fejlesztem és alakítom a szemléletüket – mondta a biológia-földrajz szakos pedagógus, aki ünnepélyes keretek között szeptember 4-én vehette át a Gráf Antal-díjat.

– Diákjai sok-sok éve eredményesen szerepelnek a versenyeken, ahová nemhogy toborozni nem kell őket, de a túljelentkezés sem ritka. Milyen megmérettetéseken keresztül vezet az út a győzelemig?

– A két korcsoportban (5–6. és 7–8.) meghirdetett kerületi környezetvédelmi csapatversenynek állandó résztvevői vagyunk. Ez nagyon népszerű a gyerekek körében, mindig többen szeretnének a Tétényi-fennsíkon, a Duna-parton vagy a Hunyadi-szigeten versenyezni, mint ahányan elindulhatnak rajta. Iskolai válogatót tartok, amelyen kiderül, melyik az a gyerek, aki hajlandó és képes kicsit többet tanulni, pluszenergiát és időt áldoz a felkészülésre, többletfeladatokat vállal be. A csapatba a legjobbak kerülnek, de nagy örömömre ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a legkiválóbb képességű tanulók. A hetedik és nyolcadik osztályosokkal a más jellegű, többfordulós, feladatlapos Teleki Pál országos földrajz-földtan versenyre és a Herman Ottó Kárpát-medencei biológiaversenyre is rendszeresen benevezünk, és a versenyzőket szintén az iskolai fordulón nyújtott teljesítményük alapján választom ki. Idén mindkét versenyen kerületi I. helyet szerzett egy-egy diákom, és a jogot is, hogy részt vegyen a budapesti fordulón, amit szeptember közepén rendeznek majd meg.

– Mi szükséges ahhoz, hogy a gyerekek a megfelelő tudás birtokába jussanak?

– Vizualitást igénylő tantárgyakat oktatok, ezért fontos, hogy a gyerekek a tananyaghoz az otthoni tanulás során is megfelelő illusztrációkat találjanak, sokat olvassanak, kövessék figyelemmel a környezetükben zajló eseményeket, és használják jól a számítógép nyújtotta lehetőségeket.

– Milyen változások lesznek a tantárgyaiban az új NAT bevezetésével?

– Biológiából megint tanítjuk majd a genetikát és az evolúciót, földrajzból pedig átalakul a tananyag szerkezete. Hangsúlyosabbá válnak a helyi vonatkozású ismeretek, és ez szerintem helyes. A közvetlen lakókörnyezetünkből indulunk, majd Magyarországon keresztül jutunk el Európába, és úgy haladunk a távolabbi tájak felé. Ez eddig pont fordítva volt.

(Tamás Angéla)