Ugrás a tartalomra

Lakossági egyeztetés a Hosszúréti-patakról

2021. július 08. csütörtök
A polgármester meghívására tárgyalás kezdődött
Lakossági egyeztetés a Hosszúréti-patakról

Karsay Ferenc polgármester lakossági egyeztetésre hívott minden érintett lakost a Hosszúréti-patak ügyében, a telekhatárok tisztázása érdekében. A közös egyeztetésen és ötletelésen részt vett Jurás László, a körzet önkormányzati képviselője, Zugmann Péter önkormányzati képviselő és Kozma György ügyvéd.

A polgármester tájékoztatóját az elmúlt tizenkét év történéseinek részletes ismertetésével kezdte. Az árvízzel kapcsolatos védekezések 2009-ben kezdődtek, amikor a főváros egy uniós pályázatot nyert el, majd szerződést írt alá, amely a Dél-budapesti Régió vízrendezése munkacímet kapta. „Ez a projekt összesen három patakra vonatkozott, ebből az egyik a Hosszúréti-patak volt. Megkezdődtek a tervezések és az előkészületek, de sajnálatos módon 2010-ben bekövetkezett a sokak által jól ismert árvíz Rózsavölgyben. Ekkor derült ki, hogy a legnagyobb veszély a hordalék, amit hoz magával a patak, és a keresztező ívekben elakad. 2011-ben megkezdődött volna a beruházás, de a cég, amely ezt elvégezte volna, jelezte, hogy több kerítés belóg a tervezett munkaterületre, és ezért nem tudja átvenni a területet” – ismertette Karsay Ferenc az ügy kezdetét.

Ezt követően egyeztetések voltak az önkormányzat és a lakók között. 2020 októberében a képviselő-testület hozott egy döntést arról, hogy hat önkormányzat együttműködésével pályázatot ad be a kormányzat által működtetett beruházás-előkészítő alaphoz. Hiányzik a körből azonban a Fővárosi Csatornázási Művek, amely az árvízvédelemben főszerepet játszik. Az önkormányzatok célja, hogy megakadályozzák a villámárvizeket, ezért meg kell tervezni a hat kerületnek a komplett vízgyűjtő területen, hogy hova folyjanak el a csapadékvizek, hogyan lehet azokat záportározókba elvezetni. Budafok-Tétény önkormányzata szeretné rendezni a patak partján húzódó ingatlanok határait, hogy a meder rendbetétele elkezdődhessen, ha már megvannak a tervek. Két megoldást ajánlott az önkormányzat a lakóknak: „Ha valaki közterületet vesz igénybe, akkor ezt kedvezményes áron bérelheti tovább. Abban az esetben azonban, ha a védekezéshez szükséges terület magántulajdonban van, kártalanítani kell a tulajdonost” – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a patak árvízvédelmének a jövőjét közösen szeretnék megoldani az érintett lakókkal, ezért várják az észrevételeket és az ötleteket. A legfontosabb, hogy mindenkinek védelmet biztosítsanak, akár az életéről, akár a vagyonáról van szó. A tájékoztató után a lakók egyenként szólaltak fel, elmondták a véleményüket és az álláspontjukat. További egyeztetéseket kértek, amelybe a fővárost és a csatornázási műveket is be szeretnék vonni.

(Viszkocsil Dóra)