Ugrás a tartalomra

Lakossági fórum - Iránymutatás a kerületi építkezésekhez

2017. augusztus 23. szerda
Az augusztus 22-i lakossági fórumon dr. Kamarás Dorottya Budafok-Tétény főépítésze ismertette a kerület Településképi Arculati Kézikönyvének és Településképi rendeletének tervezetét.
Lakossági fórum - Iránymutatás a kerületi építkezésekhez

A lakossági fórum főelőadója Kamarás Dorottya főépítész volt, az eseményen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Németh Zoltán alpolgármester is.

Minden önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége elkészíteni a Településképi Arculati Kézikönyvét és a Településképi rendeletét - hangzott el a rendezvényen. A Településképi Arculati Kézikönyv több fejezetből álló, színes képekkel illusztrált kiadvány, melytől mindenki megtudhatja, hogy a település mely pontjára milyen ajánlásokat írt elő az építészeti iroda. Az általános bemutatkozó után, a kerület épített és természeti örökségeit ismerheti meg az olvasó. A következő fejezetben a „karakteri lehatárolás” tekinthető meg egy színes térkép segítségével. Ezt követően ismerhetők meg az adott jellegű területre vonatkozó ajánlások. Iránymutatás van benne többek között a homlokzatok kialakításával, a beépítettség módjával, a kerítés létesítésével és a zöldfelület kialakításával kapcsolatban.

A kiadványban külön fejezet szól majd a sajátos építményfajtákról, mint például a napelemek vagy a transzformátorházak. Ezek esztétikus elhelyezése, olyan formában, hogy ne zavarja a település képet. A Településképi rendeletben a kézikönyvből átemelt ajánlások szerepeltnek, melyek kötelező jellegűek. Az olyan védett területeken, mint például Budafok belváros egy része és Nagytétény központja, az előírásokat kötelezően be kell tartani. Ha valaki építkezés vagy átalakítás előtt áll, a tervekkel kapcsolatban egyeztetés céljából időpontot kell kérnie a főépítészhez, a konzultáción pedig ismertetik a hivatal részéről az adott helyre vonatkozó ajánlásokat.

Újdonság még az is, hogy minden településképet érintő változtatással kapcsolatban is hivatalos bejelentés formájában kötelező lesz az önkormányzathoz fordulni, melyet a hivatal szakemberei megvizsgálnak, és ha a tervek nem felel meg az előírásoknak, akkor azokat módosítani kell.Az augusztusi lakossági fórumon több észrevétel is elhangzott, melyet az építészeti iroda dolgozói beépítenek a készülő kézikönyvbe.

Szeptember 5-ig várják a telepuleskep@bp22.hu -ra a további lakossági észrevételeket, melyeket a végleges Településképi Arculati Kézikönyvbe és a Településképi rendeltbe fognak majd beépíteni. A dokumentumok október 1-én nyerik el végleges formájukat, ezt követően a kerület honlapján bárki megtekinthet majd azokat, illetve nyomatott formában is bárki számára ingyenesen elérhetőek lesznek.