Ugrás a tartalomra

Laptopot kaptak a diákok

2023. december 06. szerda
Megérkeztek a kormány által kiosztott ingyenes számítógépek az iskolákba
Laptopot kaptak a diákok

Folytatódik az oktatás modernizációja és digitális fejlesztése. Idén novemberben a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztottak notebookokat, 2024 tavaszán pedig a tervek szerint az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával lép a program a harmadik szakaszba.

A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt keretében 2025 végéig országszerte 579 ezer oktatási célú, személyes használatba adható laptopot osztanak ki kormányzati támogatásként.

Tavaly tavasszal első lépésként 55 ezer eszközt a pedagógusok, 65 ezret pedig a 11. évfolyamosok kaptak meg. Ebben az évben az országban 36 milliárd forint értékben 140 ezer laptophoz jutnak hozzá a diákok, ebből a budafok-tétényi iskolákban 604 gyerek pályázott és vette át használatra a notebookot.

A kerület oktatási intézményeibe a november 20-tól kezdődő héten érkeztek meg a hordozható számítógépek, amelyekből 117-et a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai igényeltek.

– Budafok-Tétényben itt regisztráltak a legtöbben laptopra, ezért látogattam el ebbe az iskolába. Kellemes meglepetést okozott, hogy ennek a notebooknak jó a hang- és a képrendszere. Érintőképernyős, de van hozzá egér, töltő meg minden más is. Sokkal gyengébb eszközre számítottam – tájékoztatta lapunkat Karsay Ferenc polgármester az átadás első napján.

Békefi Gábor igazgató, aki annak idején kiépítette az iskola számítógépes hálózatát és kitalálta az informatika tanításának a módját, elmondta, hogy minden oktatási intézménynek lehetősége volt a programban való részvételre. A tanulók gondviselői önkéntes alapon nyújthatták be igényüket a KRÉTA rendszeren keresztül. A diákok a középiskola befejezéséig kapják a laptopot használatra. Az intézmény vezetője hozzátette, hogy a hozzájuk érkezett, hordozható számítógépek mindent tudnak, amire az oktatáshoz alapesetben szükség van.

Tamás Angéla